LAKTAŠI, 18. februara – Poljoprivredna mehanizacija u lijevčanskim opštinama je u proseku stara od 15 do 20 godina, što ograničava proizvodnju hrane.

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaNema novca za nabavku nove mehanizacije

Za nabavku nove mehanizacije, posebno skupocenih traktora, potrebno je mnogo novca kojeg je veoma teško obezbediti u sadašnjim uslovima, kazali su sagovornici „EuroBlica” na skupu traktorista u Prijebljezima kod Srpca.

Aleksandar Nježić iz Srpca, Danijel Bosić iz Prijebljega i Dušan Brkić iz Nožičkog kažu da poljoprivrednici primarno imaju problem zbog lošeg plasmana proizvoda, te prirodnih nepogoda koje gotovo svake godine ugrožavaju njihovu proizvodnju.

Novi zahtevi tržišta, nakon primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji su doveli do liberalizacije uvoza, takođe, su pred poljoprivrednike, smatra Mišo Maljčić iz Kladara, stavili nove zahteve i norme. Oni se prvenstveno iskazuju u tehnološkom smislu.

– Dodatne probleme stvara stara mehanizacija koja se često kvari i koja ima neracionalnu potrošnju. To uveliko poskupljuje domaću proizvodnju koja je još uvek daleko od savremenih evropskih normi – smatraju lijevčanski ratari.

U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS ističu da su mašine domaćih ratara u tehnološkom smislu veoma zastarele što smanjuje njihov učinak.

– Savremeni traktori obavljaju po nekoliko operacija odjednom, poput pripreme zemljišta, bacanja đubriva, setve i hemijskog tretmana, dok naši poljoprivrednici ove poslove obavljaju u tri ili četiri navrata – kažu u Savezu.

Cenovnici traktora dostižu 100.000 KM, što je za mnoge nedostižno bez zaduženja ili subvencija.

– Značajan deo mašina je istrošen, a delovi za njih su veoma skupi. Ovakvom mehanizacijom ne možemo ni izbliza da pariramo ratarima u Evropi gde se za zanavljanje mašina izdvaja neuporedivo više novca nego kod nas – tvrde u Udruženju stočara i mlekara RS.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da Pravilnikom o podsticajima za razvoj poljoprivrede i sela svake godine pomažu nabavku mehanizacije. Pravo na subvencije ostvaruju korisnici podsticaja koji se bave poljoprivredom prilikom nabavke nove mehanizacije.

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaZoranov traktor privlači pažnju Lijevčana

Traktor od jednog veka

Traktor kojeg je od starih delova sklopio Zoran Čergić iz Elezagića kod Nove Topole privlači pažnju mnogih u Lijevče polju. Njegov vlasnik kaže da je ova poljoprivredna mašina najstarija u celom kraju, a ne veruje da bilo koji drugi traktor ima toliko radnih sati kao ovaj.

– Kada sam kupio sve delove za traktor svi su rekli da radim posao bez smisla i koristi. Moj brat Slobodan mi je preporučio da svu tu skalameriju odvezem u otkupnu stanicu starog gvožđa, ali se nisam dao pokolebati – priča Zoran upravljajući svojim traktorom i sejačicom krompira.

 

Blic