Ministar zdravlja RS, Alen Šeranić, naglasio je da će od danas tokom vikenda građani moći da se kreću između gradova i opština u RS, jer je Republički štab za vanredne situacije stavio van snage svoj ranijii zaključak o ovome.

– Nošenje maske je i dalje obavezno, bez obzira na to da li ste sami u šetnji napolju ili ne – precizirao je Šeranić i dodao da je danas štab razmatrao zaključak po pitanju dolaska stranaca iz poslovne zajednice u BiH, i definisano je šta treba da podrazumijeva taj dolazak.

Ovaj zaključak je usaglašen sa Federacijom BiH.

-Nadamo se da će to biti i buduća odluka Savjeta ministara BiH, kada je u pitanju dolazak ljudi iz poslovne zajednice, stranaca koji imaju obaveze prema svojim kompanijama koje se nalaze u RS i BiH. Definisali smo usaglašeno jasnu proceduru šta znači kada strani državljanin zbog poslovnih obaveza treba da uđe u RS – kaže Šeranić.

To će prije svega značiti izdavanje određenog rješenja nadležne inspekcije, ali da bi to mogli da dobiju treba da imaju prije svega potvrdu o negativnosti testa na korona virus ovlašćene laboratorije koja ne smije biti starija od 48 sati.

Predviđeno je i posebno pismo kompanije koju poslovniu čovjek dolazi da posjeti, a moraće da navede i jasno mjesto prebivališta i mjesto kompanije, kako bi to bilo navedeno u rješenju.

– Shodno tom rješenju osoba će imati mogućnost da i prije isteka 14 dana napusti RS i BiH. S ovim bismo omogućili određenu poslovnu djelatnost stranaca koji ovdje imaju kompanije u vlasništvu ili sa kojima rade, a sve to nakon odluke Savjeta ministara BiH – precizira Šeranić nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Usaglašena je, navodi on, i nabavka 50.000 brzih antigenskih testova, koji u 15 do 20 minuta mogu da daju procjenu u vezi sa zaraženosti osoba, a što je preliminarni test koji se radi i koji će omogućiti bržu trijažu pacijenata i smještanje u bolnice.

– To ne govori da li je neko bio ili nije bio u kontaktu sa virusom korona, već o stanju njegove zaraženosti – kaže ministar, dodajući da je zadužen Institut za javno zdravstvo RS da obavi ovu nabavku.

Štab je, dodao je, razmatrao i donaciju 85 kutija hidroksihlorokvina, tableta koje se koriste u liječenju pacijenata oboljelih od korone.

-To je donacija kompanije Sandoz koja ga i proizvodi i biće raspoređena i prema svim bolnicama u RS, tako da će svi pacijenti imati mogućnost da dobiju ovaj lijek u skladu sa smjernicama koje su razvijene kada je u pitanju liječenje u RS – kaže Šeranić, te dodaje da je i donacija NR Kine u respiratorima i maskama raspoređena bolnicama u Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Srpskainfo