Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministasrtvu zdravlja kaže da će do kraja nedjelje stići 20 doza ruske vakcine Sputnjik V kako bi srpska Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) izvršila projeru ispravnosti i bezbjednosti vakcine.

 Ukoliko vakcina bude bezbjedna, kako kaže, vakcinacija prioritenih grupa bi mogla da počne već u drugoj polovini decembra, piše Kurir.

– S obzirom na to da nam je svaki minut i sat važan i da nam je vakcina jedini spas, ALIMS će pokušati da u što kraćem roku da pozitivno ili negativno mišljenje o vakcini. Ako ono bude pozitivno, očekujemo da bi se vakcinaciji prioritetnih grupa, zdravstvenih radnika, vojske i policije moglo pristupiti u drugoj polovini decembra – kaže Đerlek.

On ističe da će pri vakcinaciji prioritet imati zdravstveni radnici.

– Krenuće se sigurno od zdravstvenih radnika, s obzirom na to da nam je već 10 odsto njih zaraženo. Moramo, prije svega, zaštiti ljude koji liječe kovid pacijente, da nam se zdravstveni radnici ne razboljevaju. Nadamo se da ćemo negdje u martu mjesecu krenuti sa vakcinacijom stanovništva – objašnjava Đerlek.

Velika Britanija je prva zemlja u svetu koja je odobrila vakcinu protiv korona virusa kompanija Fajzer i Biontek, a Đerlek kaže da je Srbija potpisala i predugovor i za tu vakcinu.

– Mi smo potpisali predugovor sa Fajzerom. I članica smo Kovaks sistema. Država je na vrijeme odradila ono što treba i predvidila šta će se desiti u narednom periodu, tako da očekujemo da ćemo i tu vakcinu dobiti. Ipak, EU će konačnu odluku o upotrebi Fajzerove vakcine dati 29. decembra – kaže Đerlek i dodaje da je teško reći koja će vakcina sljedeća stići na proveru u ALIMS, ali da će se država truditi da nabavi što više vakcina.

Srpskainfo