LAKTAŠI, 03. marta – Šestočlana porodica Trivić iz Boškovića kod Laktaša, sa troje dece od jedne, tri i pet godina, u vreme najvećih minusa i najavljenih kiša ostala je bez krova i sprata kuće koje je uništio požar u četvrtak ujutro.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Požar je oko 11 časova primetila baka Marica koja je izašla iz kuće da nahrani životinje. Priča da je, dok je bila u dvorištu, prvo čula pucketanje koje je dopiralo ispod krova. Pogledala je uvis, ali u prvim sekundama ništa nije videla. Odjednom je primetila da iz krova izbija plamen.

-Počela su da pucaju stakla, plamen je izbijao ispod krova. Nestalo je struje – ispričala nam je Marica kroz suze.

U tom momentu, njena snaha Slavica je sa ćerkama Sofijom i Sarom i jednogodišnjim Matijom bila u prizemlju kuće gde živi sa suprugom Zoranom. On tog jutra nije bio kod kuće jer je bio kod lekara. Devojčice su gledale crtane filmove, a Slavica je uspavljivala jednogodišnjeg sina kada je nestalo struje. Niko nije pomislio da je nešto neobično, jer struja često nestaje.

– Došla je ubrzo, čula sam da se zamrzivač upalio. A onda se odjednom čula strašna buka, kao da je zemljotres i opet je nestalo stuje. Samo koji sekund kasnije u kuću je utrčala baka i rekla da gori krov – priča Slavica Trivić.

Istog momenta je uzela decu, te otrčala do komšija da zove pomoć. U tom stresu i žurbi zaboravila je da se obuje. Po njihovim rečima, ubrzo nakon što je vatra planula došlo je nekoliko mladića iz komšiluka koji su probali da im pomognu da iznesu bar nešto stvari pre nego što se vatra proširi. Uspeli su da iznesu nešto malo predmeta, pre nego što se vatra proširila na sprat kuće u kojem živi Marica.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Umesto plafona u njenoj kuhinji juče je bila ogromna rupa iznad koje se vide ugljenisani ostaci drvenih greda. Umesto krova bio je razvučen dugački najlon kojim pokušavaju koliko-toliko da speče da voda procuri do prizemlja u kojem sada svi žive.

– Sin je pre dve, dve i po godine napravio novi krov. Eto šta nam se dogodilo. Sad smo svi u prizemlju. Komšije su nam ponudile pomoć i beskrajno smo im zahvalni na tome. Nudili su nam i da prespavamo kod njih. Ali na sreću, svi smo nepovređeni što je najvažnije. A sve ovo ćemo obnavljati i popravljati kako budemo mogli – kaže Marica. Porodica Trivić kaže da je požar izbio na kablu koji struju dovodi sa bandere, a koji se nalazio ispod krova.

Šteta oko 30.000 maraka

Ako neko poželi da porodici Trivić pomogne na bilo koji način mogu da kontaktiraju Slavicu Trivić na broj telefona 065/546-625. U PU Banjaluka su rekli da materijalna šteta iznosi oko 30.000 maraka.

 

Blic