Kako je moglo biti – odlično je prošlo. Lako se moglo dogoditi da se šest života, među njima dva dječja, ugase u sekundi, ali hvala milom Bogu što je sve prošlo samo sa lakim tjelesim povredama.

Drama u malinjaku: Povrijeđene četiri žene i dvije djevojčice usljed udara groma, starija sestra vratila mlađu u život
FOTO:YOUTUBE

Ovo su riječi Miodraga Miša Savića (51) iz Severova kod Arilja čija sestra Zorica i sestričine Anđelija (15) i Emilija (16) su u nedjelju povrijeđene usljed udara groma u jednom malinjaku. Sa njima su bile i tri Zoričine koleginice koje su takođe zadobile povrede.

Četiri žene i dvije djevojčice, priča za Blic Savić, u nedjelju su brale maline u malinjaku njegove sestre. U popodnevnim satima Severovo je zahvatila jaka kiša, zatim i grmljavina.

– Čim je počela da pada kiša njih šest se sklonilo u baraku pored malinjaka. Poslije nekog vremena počelo je da grmi, prepričava Savić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U jednom trenutku grom je udario u neposrednu blizinu barake. Gdje tačno – Savić do danas nije uspio da utvrdi. Na dva obližnja drveta, kaže, ne vide se tragovi udara.

Popadale na pod

– Od elektriciteta koji se prenio u baraku sestričine, sestra i njene koleginice su popadale na pod. Emilija, koja je najbolje prošla, nekako je uspjela da se pridigne na noge i primjetila da joj je sestra Anđelija, koja je u trenucima udara groma u rukama držala telefon, van svijesti. Brže–bolje izvukla ju je napolje, na kišu, počela da je masira, prska, bukvalno da je vraća u život.

Kada je Anđelija došla sebi, Emilija je otrčala do moje supruge i ispričala šta se desilo, rekavši da je grom udario u baraku u koju su se sklonile od kiše, priča sagovornik.

On se u to vrijeme nalazio na poslu. Supruga ga je, kaže, pozvala, prenijela mu šta se dogodilo i rekla mu da pozove hitnu pomoć.

– U tim trenucima do barake je dotrčao moj rođak. Zoricu i Anđeliju je ubacio u kola i krenuo prema Arilju. Negdje na pola puta sreli su hitnu pomoć koja je jurila ka Severovu. Moju sestru i sestričinu su prebacili u sanitet i odmah povezli prema Užicu, kaže Savić.

U isto vrijeme do barake u čijoj blizini je udario grom stigle su komšije i berači iz obližnjih malinjaka. Pomogli su ženama koje su ležale unutra i nisu same uspjevale da se podignu na noge.

– Te tri žene jedan komšija je povezao do hitne pomoći u Arilju, odakle su sanitetom nastavile ka Užicu. Nedugo zatim sam i ja stigao u Severovo i zatekao sestričinu Emiliju koja nije imala vidnije povrede. Za svaki slučaj sam je odvezao u Užice, priča mještanin Severova.

Po prijemu u užičku bolnicu kod četiri žene i dvije devojčice su konstatovane lake tjelesne povrede. Sestre Anđelija i Emilija su zadržane na liječenju, dok su Zorica i njene koleginice otpuštene kući.

– Mlađa sestričina ima povrede po leđima i malaksala je, ali se dobro osjeća. Starija nema nikakve tegobe, ali je predostrožnosti radi ostavljena u bolnici da ljekari isprate njeno stanje, kaže Miodrag Mišo Savić, piše Blic.