Nastava u drugom polugodištu u Srpskoj trebala bi početi 24. januara, ali nadležni još nisu objavili da li će se odvijati redovno i u uslovima na koji je završeno prvo polugodište.

Kako je za Mondo rečeno, prema Pravilniku o školskom kalendaru za školsku 2021/2022. godinu, nastava u drugom polugodištu u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 24. januara 2022. godine.

Iako je Štab za vanredne situacije grada Prijedora predložio danas Republičkom štabu za vanredne situacije da zbog značajnog usložnjavanja epidemiološke situacije u Republici Srpskoj razmotri mogućnost produženja školskog raspusta za učenike osnovnih i srednjih škola ili eventualnog prelaska na alternativne oblike nastave, roditelji školaraca u Srpskoj će vjerovatno informaciju o početku nastave dobiti u zadnji čas.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture navode da očekuju da će se nastava i u drugom polugodištu odvijati redovno u školama, u skladu sa važećim preporukama i uputstvima Institituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao što je to bio slučaj i tokom prvog polugodišta školske 2021/2022. godine.

Međutim, ni ovo ministarstvo još uvijek ne zna na koji način početi nastava za osnovne i srednje škole u Srpskoj, jer kako su nam rekli – o tome će odlučiti Republički štab za vanredne situacije.

“Vjerujemo da će epidemiološke mjere dozvoliti redovnu nastavu. O eventualnim drugačijim mjerama odlučuje Republički štab za vanredne situacije, odnosno nadležne zdravstvene institucije u skladu sa epidemiološkim okolnostima uzrokovanim pandemijom virusa korona u datom trenutku”, rekli su za naš portal u ovom ministarstvu.

Sjednica Republičkog štaba za vanredne situacije trebala bi se, kako saznajemo, održati do kraja ove sedmice, ali tačan datum danas nismo uspjeli saznati.