LAKTAŠI, 28. avgusta – Saobraćajni znakovi, table, oznake, smerokazni stubovi, žičana ograde, paneli sa zidova za zaštitu od buke samo su deo onoga sa autoputa “9. januar” što se do sada našlo na meti lopova, koji su nadležno preduzeće ojadili za desetine hiljada maraka.

Foto: ATV / RAS Srbija

Motive za takve “akcije” kradljivci nalaze i u bizarnim razlozima kao što su, na primjer, pravljenje improvizovanog šporeta za pečenje paprike ili lopata za sneg od saobraćajnih znakova.

U preduzeću “Autoputevi RS” kažu da je najviše krađa evidentirano na deonici Banjaluka-Gradiška, na delu od Aleksandrovca do Nove Topole.

– Na meti lopova, ali i vandala, koji ih oštećuju i lome najčešće se nađe saobraćajna signalizacija. Lopovi ne zaobilaze ni zaštitnu žičanu ogradu sa obe strane autoputa, a tu su rešetke i poklopci šahtova, kao i elementi odbojne zaštitne ograde autoputa. U poslednje vreme se sve češće kradu i apsorpcioni paneli sa zidova koji štite od buke – kazali su u “Autoputevima RS”, piše Glas Srpske.

Prema njihovim rečima svaka krađa odmah se prijavi nadležnim organima, dok se ukradeni znak ili deo zaštitne ograde odmah nadomesti, tako da bezbednost učesnika u saobraćaju nije dovedena u pitanje.

Razlozi sve češćih napada, kažu, leži u činjenici da autoput Banjaluka-Gradiška još nije pod video-nadzorom, što nije slučaj sa deonicom od Doboja do Prnjavora.

– Po završetku deonice od Banjaluke do Prnjavora, pod video nadzor biće stavljen i pravac od Gradiške do Banjaluke, tako da će tada, sasvim sigurno, lopovi biti osujećeni u svojim namerama – rekli su u “Autoputevima RS”.

U međuvremenu, u ovom preduzeću kažu, da će činiti sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitili opremu autoputa.

– Nadležni u Odeljenju za održavanje Sektora za tehničke poslove svakodnevno su na terenu, evidentiraju sve promene na licu mesta. Takođe, u sklopu održavanja ovih deonica autoputa, uvedena je redarska služba, koja svakodnevno 24 časa, obavlja nadzor i kontrolu autoputa – kazali su u preduzeću.

Predsednik Udruženja za bezbednost saobraćaja RS Milenko Jaćimović istakao je da krađi i uništavanju opreme na svim putevima treba stati ukraj, jer je u pitanju bezbednost putnika.

– Na deonicama koje nisu pokrivene video-nadozorom, kako bi se koliko-toliko sprečile krađe i uništavanje treba biti pojačana policijska kontrola – rekao je Jaćimović.

Mnogi vozači često fotografišu kritična mesta na putevima i ukradene znakove u novim funkcijama. Na društvenim mrežama, ali i po selima i gradovima može se videti da je oprema sa puteva iskorišćena za pravljenje ograda, svinjaca i kokošinjaca, poklapanje buradi ili obeležavanje dvorišnih kapija, na kojima je najpopularniji znak “stop”.

COKS

Po završetku deonice autoputa “9. januar” Banjaluka – Doboj, na pravcu od Banjaluke do Prnjavora, u rad će biti pušten i Centar za održavanje i kontrolu saobraćaja (COKS), kakav već postoji u Kladarima, nadomak Doboja.

Iz njega se nadzire deonica od Doboja do Prnjavora.

Iz novog COKS, koji će biti smešten u Laktašima, pod video-nadzorom će biti ne samo deonica “9. januar”, već i autoput Gradiška-Banjaluka. To će uticati i na sprečavanje krađa saobraćajnih znakova i putne opreme.

/Blic.rs/