LAKTAŠI, 19. avgusta – Prema pisanju “Akuvedera” , nakon ekstremne ljetne topline na zapadu i sjeveru Evrope, sličan trend nastavit će se i početkom jeseni. Nastavak sušnog i toplog vremena pogodovat će novim požarima u Skandinaviji, dok se na području Balkana kako jesen bude odmicala predviđaju sve češće padavine.

39454127_2082564125342128_60650663410925568_n

Prema riječima meteorologa, Alana Reperta prosječna temperatura nadolazeće jeseni bit će 1-3 stepen iznad prosjeka u Velikoj Britaniji, što je samo nastavak trenda iz prijašnjih mjeseci, prenosi Dnevnik.hr.

Slična ili čak i veća odstupanja predviđaju se u cijeloj Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Njemačkoj, a pad temperature na prosječne vrijednosti na tom području valja očekivati tek u novembru.

Nakon ljetne sezone koja je u dijelovima Sredozemlja već bila poprilično olujna, sličan trend nastavit će se i u septembru. U oktobru i novembru slijedi širenje padavinske zone i na zapadni Balkan.

Češće oluje doprinijeće i nižim temperaturama zraka. Dok će septembar vjerovatno biti topliji od prosjeka, u oktobru i novembru zbog češćih padavina i oluja slijedi njihov pad, prenosi Avaz.

Neke od oluja pritom će donositi jake vjetrove i grad uz mogućnost poplava, rekao je meteorolog Tajler Rojs.

Srpskainfo