LAKTAŠI, 29. januara- Proleće u našim krajevima po svojoj prilici biće toplo, sa velikim brojem gotovo letnjih dana. Očekivana prosečna temperatura biće do 19 stepeni Celzijusa.

FOTO: PROFIMEDIA / RAS SRBIJA

To pokazuje analiza Nacionalnog centra za klimatske promene Republičkog hidrometeorološkog zavoda, a oni prognoziraju da će temperatura biti iznad proseka.

Tokom proleća možemo očekivati od 10 do 20 mraznih dana u nižim predelima, a u brdsko planinskim do 50 dana. Za mrazne dane se podrazumevaju oni dani u kojima je minimalna temperatura vazduha niža od 0 stepeni.

Međutim, tokom proleća imaćemo od 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, kada se očekuje da će maksimalna temperatura biti 25 stepeni ili viša od toga.

Očekivana prosečna maksimalna temperatura vazduha za proleće biće u intervalu od 17 do 19 stepeni Celzijusa, a na planinama od osam do 13 stepeni. Prosečna minimalna prolećna temperatura vazduha se očekuje u intervalu od pet do 10 stepeni, a u višim predelima od minus jedan do četiri stepena Celzijusa.

FOTO: D. MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Kada su u pitanju padavine, tokom proleća pašće prosečna sezonska količina padavina, od 130 do 200 mililitara, a u brdsko – planinskim od 200 do 270 mililitara po kvadratnom metru. U martu će biti suficit padavina u zapadnim krajevima zemlje. Broj dana sa padavinama, prognozira se da će biti od 30 do 40, a u brdsko – planinskim do 50.

Sa druge strane, dugoročna prognoza RHMZ-a pokazuje da će nam leto brzo stići i da ćemo već u aprilu imati gotovo letnje temperature. Evo kakvo nas vreme očekuje do jula.

Blag mart

FOTO: ROBERT GETEL / RAS SRBIJA

Mart će biti malo blaži i prosečno vlažan. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa temperaturom oko 13 stepeni. Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Topao april

FOTO: ROBERT GETEL / RAS SRBIJA

Očekuje se da će april biti malo topliji i prosečno vlažan. Srednje minimalne temperature biće oko 9,2 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i to oko 19,1 stepen Celzijusa. Mesečna suma padavina tokom aprila biće oko 52 mililitra.

Maj će biti suv

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Malo topliji i malo suvlji maj nas očekuje ove godine. Ipak, srednje majske dnevne temperature i količine padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Očekuje se da će srednja maksimalna tempertura biti tokom maja oko 24,5 stepeni, a srednja minimalna oko 13,4 stepena. Mesečna suma padavina iznosiće oko 43 mililitra.

I vlažan i topao jun

FOTO: V. LALIĆ / RAS SRBIJA

Jun će biti prosečno topao i prosečno vlažan. Vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biće od 15,5 stepeni, a srednja maksimalna temperatura oko 26,2 stepena. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko četiri mililitra u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 89 mililitra.

Toplotni talasi u julu

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Prognozira se da će jul biti topliji i suvlji. Pravo leto. Očekuju se i toplotni talasi tokom ovog meseca.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka i iznosiće oko 18,4 stepena. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka i u Beogradu i široj okolini iznosiće oko 29,7 stepeni. Tokom jula pašće za 14 mililitara manje padavina nego što je prosek. Julska suma padavina iznosiće oko 31 mililitra.

Prošle godine proleće bilo 11. najtoplije u Srbiji

FOTO: ROBERT GETEL / RAS
Blic