Фото: С. Прерадовић
Mladuncu belorepana sa Velikog ratnog ostrva postavljen odašiljač sa solarnom baterijom koji će omogućiti da se prati njegovo kretanje
Први орао белорепан у нашој земљи који се прати уз помоћ савремене сателитске технологије

Dušan je dvadeseto „dete” Radovana i Ruže, orlova koji su se u našem komšiluku skućili pre 13 godina. Tu su podigli dom i ostali, a 2016. u njihovo gnezdo postavljena je kamera pa su na neki način oni postali i deo rijaliti programa. Njihov život mogli su da prate građani širom Srbije i Evrope.

– Pošto je satelitski predajnik opremljen baterijama koje imaju solarno napajanje, narednih godina u realnom vremenu imaćemo mogućnost da pratimo njegovo kretanje i dalju sudbinu. Orao prve četiri godine luta dok ne postane polno zreo, a tada se nagnezdi na nekom području. Ovo je vrlo važan korak jer je satelitsko praćenje beloglavih supova u rezervatu Uvac omogućilo uspešno upravljanje populacijom ove ugrožene vrste. Zbog toga očekujemo da će i praćenje belorepana Dušana imati veliki naučni značaj za upoznavanje neophodnih potreba u zaštiti ovih ptica – rekao je dr Saša Marinković, iz Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković”.

Orlovi belorepani su ugrožena vrsta jer im se stanište ubrzano urbanizuje. Pored gnezda na Velikom ratnom ostrvu, koje je inače predeo izuzetnih odlika, ugrožena su i gnezda na bari Revi i gnezda na Beljarici u okolini Beograda.

– Belorepan je veliki orao sa rasponom krila od dva i po metra, a može da teži i do pet kilograma. Gnezdi se na drveću u plavnim zonama uz velike reke i prava je retkost da se nagnezdi usred grada. Beograđani imaju mogućnost da uživaju u posmatranju ovog moćnog orla na Dorćolu i ušću Save u Dunav, a može se videti i iznad centra grada i Novog Beograda – istakao je Marinković.

Sredstva za nabavku satelitskog odašiljača obezbedio je Sekretarijat zaštite životne sredine. U celu ovu akciju uključeni su Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, koji je institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Fondacija za zaštitu ptica grabljivica i JKP „Zelenilo Beograd”.

Politika.rs