LAKTAŠI, 08. februara – Beloglavi sup, retka ptica grabljivica, čije je prirodno stanište nekada bilo u selu Sedlari u Popovom polju, uspela je nakon povratka u ovaj kraj da opstane samo dve godine.

Foto: D. Čolović / RAS Srbija

U oktobru 2014. godine donesen prvi beloglavi sup nazvan „Dušan Silni“, za koga je napravljen i kavez u ovom selu, a godinu dana kasnije mu se pridružila još jedna ptica donesena iz rezervata Uvac u Srbiji.

Kavez je pre skoro godinu dana ostao prazan, a projekat ponovnog naseljavanja ove retke vrste jastreba, koga smatraju čistačem prirode, je propao.

Prvo je iz kaveza uspeo pobeći pridošli beloglavi sup, u januaru prošle godine, a onda je ubrzo za njim uginuo i „Dušan Silni“.

U požarima prošlog leta izgoreo je i kavez u kome su ptice boravile, pa tragova pokušaja ponovnog naseljavanja ove vrste jastreba u Sedlarima skoro da nema.

Savo Gavrilović, koji je hranio ptice kaže da je “Dušan Silni”, najverovatnije umro od tuge za drugim supom, što je bila i dijagnoza veterinara koji je pregledao pticu.

Prvi beloglavi sup stigao je iz okoline Bratunca, a zahvaljujući dojavi meštana i brzoj intervenciji stručnjaka iz Zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasleđa RS ptica je smeštena u Popovo polje, čime je počela realizacija projekta obnavljanja kolonija beloglavih supova u Hercegovini.

Zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasleđa RS je ovaj projekat provodio u saradnji sa organizacijom “Južnjačko plavo nebo” iz Trebinja.

Duško Toholj iz ove organizacije, kaže da su prvi krenuli u projekat, ali su kasnije isklječeni, uz objašnjenje da to treba raditi neka ozbiljnija organizacija.

Prilikom donošenja drugog beloglavog supa u Trebinje, u septembru 2015. godine, direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno – istorijskog i prirodnog nasleđa Slobodan Nagradić je rekao da se ne zna ko će biti upravitelj male trebinjske kolonije supova u Sedlarima i da konačnu odluku o tome treba da donese Vlada Republike Srpske.

Nagradić priznaje da projekat introdukcije beloglavog supa u Popovo polje nije uspeo i da Zavod ne planira u skorijoj budućnosti da ponovo ulazi u ovakve projekte.

– To što nije pronađen upravitelj je složeno pitanje naše legislative, ali i pitanje društvene svesti o očuvanju retkih i zaštićenih vrsta, kakav je beloglavi sup. Njih za sada više nema registrovanih na teritoriji Republike Srpske. Zavod za zaštitu kulturno- istorijskog i prirodnog nasleđa RS bio je samo jedna od manjih karika u tome i mi smo svoj deo posla uradili. Više puta smo tražili od onih za koje smo pretpostavljali da bi mogli biti upravitelji da to preuzmu, ali u tome nismo uspeli – objašnjava Nagradić.

On ističe da  je zbog nepotpunih zakonskih rešenja u BiH nabavka beloglavog supa iz Srbije bila veoma komplikovana i tajala je najmanje šest meseci.

– Saznanje da malo koga interesuje zaštita retkih vrsta životinja  demotiviše i mislim da će se retko ko, za sada, odlučiti za ovakav ili sličan projekat – navodi Nagradić.

Direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa tvrdi  da je beloglavi sup donesen u Popovo polje iz Bratunca bio bolestan kada je stigao u  Sedlare, te da je njegova egzistencija sve vreme bila upitna.

“Dušan Silni” bila ženka

Prema procenama “Dušan Silni” je bila ženka u čiji kavez je trebao useliti muški partner, ali pošto su ptice bile mlade niko sa sigurnošću nije mogao potvrditi koga su pola.

 

Blic