LAKTAŠI,30.maja- U Dušanovu, kod Gradiške, danas je počela tradicionalana manifestacija “Dani polja strnih žita 2017”, u organizaciji Resora za pružanje stručnih usluga u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je na oglednoj površini u Dušanovu, na oko četiri hektara, zasijana 61 različita sorta pšenice, ječma, zobi i tritikala iz 11 selekcijskih kuća.
Strna zita
Pašalić je naveo da je, osim uobičajenih ogleda zasijanih strnih žita, predstavljen i ogled koji se odnosi na upotrebu pesticida, fungicida i herbicida u ratarskoj proizvodnji koji je realizovan u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom Univerziteta u Banjaluci.

On je istakao da je ove godine povećan obim oglednih površina u Republici Srspkoj i broj zasijanih sorti, da će narednih dana biti predstavljeni i ostali ogledi strnih žita, kao što je ogled u Bijeljini, a na jesen će biti održano više manifestacija u vezi sa “Danima polja kukuruza”.

“Cilj je da poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj budu predstavljene nove sorte i hibridi i da im se pokaže da i na svojim parcelama mogu uzgajati sorte koje daju veći prinos, kvalitetnije žito i otpornije na pojedine vrste štetočina”, naveo je Pašalić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj i ove godine su zasijane prosječne površine strnih žita od oko 65.000 hektara, od čega je oko 43.000 hektara zasijano pšenicom, a ostatak drugim strnim žitima.

“To je zadovoljavajuća količina, a usjevi su u veoma dobrom stanju tamo gdje su primijenjene sve agrotehničke mjere, i mogu se očekivati dobri prinosi, od oko šest tona pšenice po hektaru, ukoliko ne bude elementarnih nepogoda”, rekao je Pašalić i dodao da je i ove godine podsticaj za pšenicu 200 KM po zasijanom hektaru i pet feninga po proizvedenom kilogramu.

Profesor banjalučkog Poljoprivrednog fakulteta Siniša Mitrić rekao je da su studenti i profesori na oglednoj površini u Dušanovu ispitivali efikasnost primjene fungicida i herbicida na usjevima pšenice, te da će studenti dobijene rezultate iskoristiti za svoje završne radove.

“Rezultati oglednih istraživanja korisni su i za poljoprivredne proizvođače jer mogu na konkretnom primjeru sagledati efikasnost sredstava za zaštitu biljaka i naučiti kada koristiti pojedina sredstva, jer se pojedini korovi moraju tretirati ove godine da bi se manje pojavljivali u narednim godinama”, naveo je Mitrić.

Poljoprivrednik iz Aleksandrovca Rajko Popović rekao je da je zasijao oko 150 hektara pšenice i oko 20 hektara ostalih strnih žita, te da očekuje prinos od 550 do 600 kilograma pšenice po dunumu.

Popović je istakao da se poljoprivredom bavi oko pedeset godina i da je u mladosti proizvodio oko 150 kilograma pšenice po dunumu.

“Sada se proizvodi i do 700 kilograma pšenice po dunumu, ali kada se oduzme visoka cijene sjemena i zaštitnih sredstava opet je zarada ista kao i prije pedeset godina”, dodao je Popović.

Osim jesenas zasijanih 65.000 hektara strnih žita, u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasijano je oko 120.000 hektara kukuruza, soja je zasijana na 3.000 hektara, pod voćem je 15.000, a pod povrćem 12.000 hektara.

 

/SRNA/