LAKTAŠI, 05. marta  -U Banjaluci su potvrđena dva slučaja virusa korona, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

virus

– Radi se o pacijentu srednje životne dobi, radniku iz Italije. I njegovo dijete je pozitivno, ali nema simptoma, dok je njegova supruga negativna. Dijete je učenik Osnovne škole “Branko Ćopić” – istakao je Šeranić.

On je dodao da ova škola neće raditi danas i sutra.

Roditelji djece će, navodi, biti obaviješteni da dovedu djecu na provjeru.

– Nema potrebe za panikom, ali treba da budemo oprezni. Oni koji su došli iz zemalja gdje ima korone, biće praćeni. Nema razloga se lično javljaju u domove zdravlja, nego da kontaktiraju nadležnu službu. Tako je bilo u slučaju pacijenta za kojeg je potvrđeno da je obolio od virusa korona – kaže v. d. Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković.

Dodaje da je važno da nijedan pacijent nema simptome i da je klinička slika kod njih blaga.

Direktor UKC RS Vlado Đajić kaže da stanovništvo ne treba da brine.

– UKC je spremno dočekao prvog pacijenta, imamo preko 50 kreveta za karantin – kaže Đajić.

Gradski štab za praćenje situacije od prošle sedmice uveo je dnevno praćenje.

– Treba pojačati higijenske mjere, posebno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi. Pratićemo stanje u školskim i predškolskim objektima. Djeca iz OŠ “Branko Ćopić” će biti testirana. Starije osobe preventive radi treba da se manje kreću. To su rizične grupacije kod kojih posljedice mogu biti veće – kaže gradonačelnik Igor Radojičić.

Napominje da nema razloga da se događaji otkazuju.

 

Srpskainfo


Novum
Novum
Novum
Novum