LAKTAŠI, 14. jula – Trenutno stanje u prnjavorskom preduzeću “Ribnjak“ a. d.  je katastrofalno. Zbog nesnosnih vrućina i nesavjesnog ponašanja ribokradica, u posljendnje dvije sedmice uginula je ogromna količina ribe, i zbog toga se u okolini širi nesnosan smrad,  a drugim životinjama prijeti zaraza.

Radnici kažu da su nemoćni da urade bilo šta, a na potezu je republička inspekcija, koju su o svemu obavijestilli lokalni nadzorni organi.

Ekološka katastrofa na koju su upozoravali radnici prnjavorskog preduzeća “Ribnjak” a.d. prije nekih mjesec dana desila se. Oko pet tona smuđa, tostolobika i šarana uginulo je u bezenima ribnjaka, a pretopostavlja se da će taj broj u narednim danima i narasti. Više je razloga koji su doveli do ovakvog stanja – od visokih temperatura koje su isušile vodene površine, do začepljenja kanala i cijevi koje navodnjevaju ribnjak.  Posebno je zabrinjavajuće da se ptice i divljač hrane uginulim ribama i tako šire eventuralne zarazne bolesti među životinjama.

Ribnjak je duže od godinu dana u stečaju, a malobrojni radnici još uvijek, koliko mogu, brinu o ovom posrnulom preduzeću, iako mjesecima nisu primili platu.

– Riba se ne hrani, zadnji put je nahranjena 2019. godine, a mi nemamo sredstava da je nahranimo. Zbog suša, vodeni bazeni su se isušili, voda ne protiče u ribnjacima, i ostale su paktično bare, u kojima riječne ribe ne mogu da žive, rekao je radnik “Ribnjaka” Mladen Kitić. radnik preduzeća „Ribnjak“ a.d.

FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA
FOTO : SINIŠA PAŠALIĆ / RAS SRBIJA

Veliki problem su i ribokradice, koji kako radnici navode, redovno i u sve većem broju dolaze na ribnjak kako da je njihov.

– Oni bukvalno ispuštaju vodu iz kanala, da bi se bazeni ispraznili, i tako lakše uhvatili ribu. Mi ih tjeramo, upozoravamo, zovemo policiju, ali bezuspješno, oni se vraćaju – navodi Kitić.

“Ribnjak” je u prethodnom periodu imao tri stečajna upravnika, a trenutno niko ne rukovodi stečajnom masom preduzeća. Prvobitni stečajni upravnik, Radomir Predojević, koga je Okružni privredni sud u Banjaluci  smjenio iz formalnih razloga, kaže da “Ribnjak” ima šansu da se koliko toliko sačuva.

On navodi da je u toku sudski postupak, poslije koga bi trebalo da se odluči da li će on ponovo biti stečajni upravnik “Ribnjaka”.

Radnici upozoravaju da niti nadležne institucije, pa ni stanovnici Prnjavora nisu svjesni razmjera problema u “Ribnjaku”.

Kako K3 saznaje, nadležna ispekcija iz Prnjavora jutros je obilšla ribnjak, i o svemu obavijestila republičku inspekciju. Predojević objašnjava da ukoliko inspekcija utvrdi da je nastala ekološka katastrofa, i uginila riba ugrožava životnu sredinu, bazeni “Ribnjaka” će se morati isušuti i obustaviti uzgajanje ribe u narednih pet godina,piše K3.

Srpskainfo