LAKTAŠI, 09. maja – Sezona alergija na polen trave i drveće uveliko je počela. Toplije vreme i šetnja u prirodi povećava njihovu pojavu, a sada je pred nama i maj, za koji se smatra da je mesec alergija, te su one poslednjih dana, čini se, eksplodirale.

Zahlađenja i kiše koje smo imali u prethodnom periodu samo su donekle ublažili alergijske reakcije na visoke koncentracije polena drveća koje cveta u ovo doba godine. Trenutno se breza, topola, hrast, grab, javor i tuje smatraju najjačim alergenima, a sredinom maja počeće cvetanje trava.

Nataša Bosiljčić iz Hitne pomoći izjavila je za RTS kako je poslednje noći bilo dosta posla za lekare, kao i alergijskih reakcija.

– Dosta posla je bilo noćas za lekare koji pružaju savete putem telefona, prethodne noći bilo je dosta alergijskih reakcija, pre svega zbog visoke koncentracije polena, ali i alergijskih reakcija na hranu – kazala je Bosiljčićeva.

Kako objašnjava Mirjana Mitrović, stručnjak za polen iz Agencije za zaštitu životne sredine, polen i trava krenuli su sporadično još u aprilu, ali sada problem pravi najpre polen drveta, i to breze, čije zrno ima najveći alergeni potencijal.

FOTO: BLIC / RAS SRBIJA

– Pored breze, tu su zatim i platan, vrbe, jasen, javor, orah, sada kreće i dud. Svi oni unakrsnim reakcijama alergičnim ljudima stvaraju probleme poput promuklosti, suzenja i svraba očiju, ušiju, sekreciju iz nosa – ističe Mitrović.

Kako se izboriti s alergijom?

Prema rečima Mitrovićeve, potrebno je pratiti izveštaje o vrednostima alergena kako bismo uskladili svoje aktivnosti.

– Ono što je opšta preporuka jeste da alergične osobe ne provetravaju prostoriju ujutru, već u poslepodnevnim časovima, te da izbegavaju direktan kontakt s alergenima u prirodi, kao i to da se pridržavaju propisane terapije, a ne da se leče sami – govori Mitrovićeva.

Prema prognozama meteorologa, pred nama je maj sa puno kišnih dana i ne tako visokim temperaturama, pa će to znatno uticati i na smanjenost emitovanja polena u vazduhu, pre svega breze koja je najaktuelnija u ovom periodu i koja izaziva, kako ističe Mitrovićeva, najviše problema.

Blic.rs