ALEKSANDROVAC, 30. APRILA  – Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem osveštao je danas u Aleksandrovcu kod Laktaša temelja hrama Svete Trojice, čiji je jedan od kumova predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa suprugom.


Episkopu Jefremu sasluživali su sveštenici Eparhije banjalučke.

Osveštanju temelja hrama je prisustvovao veliki broj vjernika i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

Osim predsjednika Dodika, kum temelja hrama je i Spasoje Zeljković sa sinovima, koji su darovali znatan dio materijala.

Temelj hrama Svete Trojice izgrađen je uz pomoć priloga vjernika iz ovog mjesta.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će narednih dana početi izgradnja hrama i da će sve biti učinjeno kako bi on bio sagrađen u rekordnom roku.

Dodik je rekao da je Aleksandrovcu, u kojem živi pravoslavni svijet, nedostajao hram koji će biti izgrađen na jednoj od najljepših lokacija u ovom mjestu.

“Sa mještanima ćemo učiniti sve da to bude sagrađeno u rekordnom roku kako bi vjerujući narod mogao da koristi ovaj objekat. Uz blagoslov vladike banjalučkog Jefrema izabran je projekat i već ovih dana i sedmica krećemo sa izgradnjom hrama”, rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da Hram do Nove godine može biti stavljen pod krov, a kasnije osveštan i stavljen u funkciju.

“Sve će to biti urađeno uz značajan prilog mještana koji su omogućili i da se temelj hrama izgradi i obezbijedili dovoljno novca da se može nastaviti sa građevinskim rodovima”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je Aleksandrovac mjesta koje je napredovao i ima osnovnu školu, vrtić, ambulantu, a sada razvija i značajnu industrijsku zonu koja će zapošljavati više od 2.000 ljudi.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem poručio je da su hramovi davali snagu srpskog narodu kroz vremena.

“Ako bi srpski narod izgubio svoje svetinje, nacionalnu i duhovnu svijest, onda bi posto žrtva asimilacije. Zaboravili bi ko smo. Ostali bi organizam koji nije imun na uticaj spoljnih faktora”, rekao je vladika Jefrem u obraćanju vjernicima nakon osveštanja temelja hrama Svete Tojice.

On je dodao da su to znali i oni koji su kroz vijekove osvajali ove prostore i zbog toga su uništavali hramove i svetinje.

“Međutim, naš narod je bio sposoban i vitalan da se obnovi”, rekao je episkop Jefrem i podsjetio da ne postoji civilizacija u svijetu kroz istoriju koja nije gradila hramove.

Vladika Jefrem je izrazio očekivanje da će se mještani Aleksandrovca što prije okupiti na molitvi u potkrovljenom hramu.