LAKTAŠI, 02. februara – Evropska unija pooštrila je danas svoja pravila za putnike iz zemalja izvan bloka, precizirajući da će biti dozvoljen slobodan ulaz samo iz zemalja sa vrlo malo slučajeva koronavirusa i gotovo nijednom od novih lakše prenosivih varijanti.

Ambasadori EU složili su se na sastanku u Briselu sa novim ograničenjem za putovanja iz zemalja koje nisu članice EU, uključujući Britaniju, rekao je diplomata EU agenciji Rojters.

Istovremeno, zemlje EU se podstiču da dozvole pristup bez ograničenja, poput obaveznog karantina, samo pod strogim uslovima.

Nove mjere predviđaju da putnik može doći iz zemlje van EU samo ako u njoj nema više od 25 slučajeva Kovida na 100.000 stanovnika tokom 14 dana, a što je stopa zaraze niža nego u svim zemljama EU.

Takođe predviđa se brzo uvođenje ograničenja putovanja za putnike iz zemalja u kojima je otkrivena velika učestalost zaraznijih varijanti korona virusa, navodi se utekstu.

Sporazum zemalja EU, inače, odnosi se na manje važna pujtovanja i služi kao smjernica zemljama EU, koje imaju konačnu riječ. Tako su neke zemlje EU poput Njemačke uvele stroža ograničenja, dok je Belgija zabranila manje važna putovanja u zemlju ili iz nje do marta.

Prošlog četvrtka, Unija je skinula Japan sa liste zemalja iz kojih putnici mogu da posjete blok bez ograničenja u vezi sa kovidom.

Na spisku su sada Australija, Kina, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland, iako uključivanje Kine zavisi od toga da li ona dozvoljava ulazak putnicima iz EU.

ATV