LAKTAŠI, 21. jula – Boja, količina vode i prošaranost belim prugama otkrivaju koliko je meso stajalo na policama kao i da li je sigurno za pripremu

Mesara, meso, prvi maj

Foto: Telegraf/Ivana Trišić

Meso u prodavnice stiže u raznim oblicima i nije uvek lako prepoznati koje je sveže i kvalitetno, posebno ako je mleveno. Najbolje bi bilo kupovati domaće, ali to nije uvek moguće. Dobro je dati prednost proizvodima iz okoline koji su do prodavnice prešli kraći put, ali osim informacija na pakovanju treba paziti i na izgled mesa.

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća je sastavni deo njegove arome. Kvalitetno meso mora da ima malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

meso

Foto: Pixabay.com

Osim toga, ako se kupuje pakovano meso, u njemu ne sme da bude vode. Pre stavljanja u korpu dobro ga pogledajte, za to vam ne treba više od pet sekundi.

Nemačka istaživanja su ustanovila da ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro.

Boja

Idealna boja zavisi od toga o kom mesu se radi. Teletina bi trebalo da bude svetla, ali ne bela, baš kao i meso živine. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno bledoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati.

Čvrstoća

Ima još jedan način za jednostavnu proveru toga da li je upakovano meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora brzo da se vrati u svoje originalno stanje i ne sme da ostane nikakvo udubljenje, a površina mesa mora da blista.

(Telegraf.rs/ punkufer.hr)