Skoro dva mjeseca u Srbiji opada broj zaraženih od korone, ali je posljednjih nedelja u ambulantama domova zdravlja sve više građana koji se žale na respiratorne infekcije i simptome slične gripu.

Ljekari riješili SVE NEDOUMICE: Evo kako da znate da li je omikron, grip ili samo prehlada
FOTO: OLIVER BUNIĆ, NIAID-RML/RAS SRBIJA

Na dnevnom nivou od oko 60 testiranih imamo maksimalno 20 pozitivne djece, što je višestruko manje nego u prethodnom periodu. Međutim, sve je više građana koji se žale na uglavnom blage infekcije respiratornih puteva, što gornjih, što donjih. Ima i stomačnog virusa, kao i virusa varičela, naročito kod predškolske djece. Takođe ima i stomačnih infekcija istakla je za RTS dr Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije Doma zdravlja Palilula u Beogradu.

I ranije su građani, pa i ljekari, imali problema da razlikuju koronu od prehlade ili gripa, a čini se da će to tek sada biti muka kada i kod nas postane dominantan omikron, novi soj korona virusa koji se prema prvim istraživanjima znatno lakše prenosi, ali po svemu sudeći nije toliko opasan kao prethodnici i dovodi do slabijih simptoma.

Dr Jovanović objašnjava kako da, pre svega roditelji, razliku da li je kod njihovih mališana u pitanju grip, neka respiratorna infekcija ili korona virus.

– Najprije se sačini epidemijska anamneza, da li je bilo dijete u kontaktu sa kovid pozitivnom osobom ili u vrtiću i školi ima kovid pozitivne djece, i u odnosu na to i kliničku sliku pada odluka o testiranju.

– Simptomi su povišena tjelesna temperatura, praćena glavoboljom i opštom malaksalošću – kaže doktorka.

Po njenim riječima, u njenoj zdravstvenoj ustanovi još nisu detektovali virus gripa.

– Virus gripa ide naglo, sa jako povišenom temperaturom, dijete je jako malaksalo, sa bolovima u mišićima i zglobovima, praćeno je nekada i mučninom i povraćenjem, kao i tečnim stolicama.

Na drugoj strani, kada je u pitanju korona virus, on ide postepeno i laganije.

– Kreće sa zapušenim nosem, grebanjem u grlu, povišenom tjelesnom temperaturom i sve to postepeno. Uglavnom se završi za tri do pet dana, a kod neke dečice malo to duže potraje – istakla je za RTS dr Jovanović.

Kod slučajeva djece koja su zaražena korona virusom trenutno dominiraju školska djeca.

– To je vjerovatno i zbog njihovih aktivnosti, kreću se dosta po školama, imaju razne sportske aktivnosti.

Prema jednom od najnovijih istraživanja, samo 12 odsto zaraženih novim sojem korona virusa je izgubilo čulo mirisa ili ukusa, što je bio jedan od glavnih simptoma od pojave kovida-19. Međutim, istraživanja iz Velike Britanije pokazuju da su se pacijenti koji su bili pozitivni na omikron, najčešće žalili na curenje nosa, jake glavobolje, umor (blaži i teži), kijavicu, bolove u grl, ali i preznojavanje posebno u noćnim satima.

– Pacijenti su pričali da su se osjećali potpuno slomljeno, da su imali jake bolove u mišićima, nešto slično kao kada imate jači grip – poručili su lekari iz Britanije.

Ovo je potvrdio i dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba.

– Utisak je da je omikron dvostruko prenosiviji od delta soja, što je vrlo nezgodno i opasno. Neće biti kao grip, ali će imati slično ponašanje tj, izazivaće slično oboljenje. To je izvesno, to se već uočava – kazao je dr Kon.

Prema njegovim riječima, pitanje je dana kada će novi soj korone biti registrovan i u Srbiji, kao što je prema podacima SZO, već prisutan u 108 zemalja širom planete.

– Realno je da poslije praznika, negdje sredinom januara, ponovo dođe do značajnijeg skoka broja zaraženih – upozorava ugledni epidemiolog.

U novembru 75% više preminulih

U novembru ove godine u Beogradu je preminulo 16,6 odsto više ljudi nego u istom mjesecu prošle godine kada je počinjao treći talas korona virusa, a čak 75 odsto više nego u novembru 2019. kada planeta još nije znala za kovid-19.

Prema najnovijim podacima Sekretarijata ua upravu- Sektor statistike, u prestonici je u novembru ove godine preminulo 3.238 osoba, u novembru 2020. – 2.776, a u istom mjesecu 2019. godine – 1856.

Najveći broj smrtnih slučajeva registrovan je u opštini Zemun – 1.061, pošto se na njenoj teritoriji nalazi najveća kovid bolnica u Batajnici.

Usporen pad broja novozaraženih

Pad korona brojki značajno je usporen. U poslednja 24 sata u Srbiji je na kovid-19 testirano 14.808 osoba, od kojih je pozitivno bilo njih 1.268 ili 8,6 odsto. Ovo je za oko 6,6 odsto manje novih slučajeva nego prošle srijede, prije nedelju dana. Nažalost, još 27 osoba je preminulo od posljedica korona virusa, u bolnicama širom Srbije nalazi se 2.208 osoba, od kojih je njih 103 na respiratorima

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC), Srbija u posljednjih 14 dana ima prosjek 245 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Srpskainfo