LAKTAŠI, 26. oktobra – Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici sutra slave praznik posvećen Svetoj Petki – Prepodobnoj mati Paraskevi, koja je bila zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih.
sveta-petka

Prema vjerovanju, ovo morate da uradite pred spavanje.

Poslije večere obično se ide na spavanje. Obavezno se treba tri put prekrstiti, pa izgovoriti molitvu:”Pomozi Bože, Sveta Petko i Sveta Nedeljo, oprosti nas ako smo što pogriješili; pomozi mi i sačuvaj me Bože od tuđe bijede neviđene; sačuvaj me od rđavih misli; pomozi sutrašnji danče; daj Bože zdravlje, dobro da spavam, rđavo da ne snim, već smilje i bosilje; daj Bože zdravlje, sreću i napredak i da zdravi i živi dočekamo sutrašnji dan!

Ovako se obično moli samo domaćin, a žene i djeca se samo tri puta prekrste. Poslije molitve se spava. Glava se uvijek tokom spavanja okreće istoku, jer se tako valja. Jedna ruka se stavi pod glavu, a druga pruži. Uvijek se leže na desnu stranu, jer se tako valja.

Gde ima djece, soba se okadi tamjanom, da se djeca ne bi u snu plašila.

Ovakvi običaji vezuju se za selo i to samo noć pred Svetu Petku.

Zanimljivo je da ukoliko na selu oko večere zapjevaju pjetlovi, jedna od žena uzme malo vune, baci je u vatru i tri puta vikne:”Vi ste krivi, mi nismo, na vas bolest, na nas zdravlje!

Ove petlove ljudi na selu zovu “krivci”. Vjeruje se da kad oni kukurikanjem najavljuju bolest ili nečiju smrt.

 

ATV