LAKTAŠI, 24. februara – Korona virus se u poslednjih nekoliko dana dramatično brzo raširio Evropom, a najviše u Italiji gde su zbog zaraze izolovani neki gradovi severnih regiona zemlje.

 screenshot-www.blic.rs-2020.02.24-08_54_46

Najmanje 134 ljudi je zaraženo korona virusom u Italiji, od čega je samo u Lombardiji oko 90, piše “Korijere dela Sera”, navodeći da ima 26 teže obolelih.

Italija je tako postala najveće žarište korona virusa nakon Kine i kruzera “Dajmond princes”.

Do sada su tri osobe, 78-godišnji muškarac iz Veneta, i dve starije žene iz Lombardije preminuli najverovatnije usled zaraze korona virusom.

Guverner Lombardije Atilijo Fonatana naredio je suspenziju svih događaja u regionu, pa su tako otkazani i fudbalski mečevi, a zatvorene škole, pozorišta, bioskopi i muzeji u Milanu, Padovi, Torinu,…

Uvedene su i posebne mere u regionu Veneto, pa su otkazana i poslednja dva dana karnevala u Veneciji.

Region Fruli Venecija Đulija, koji se graniči sa Slovenijom, proglasio je vanredno stanje zbog blizine Veneta gde je broj zaraženih koronavirusom porastao na 25.

Strah u Sloveniji zbog putnika sa kruzera

Strah od širenja zaraze sve je jači i u regionu, naročito usled vesti o zarazi u Italiji, ali i zbog toga što stižu neki od putnika kruzera “Dajmond princes”, na kojem je prijavljen veliki broj zaraza.

Četiri državljanina Slovenije, koji su stigli sa kruzera “Dajmond princes”, određeno vreme provešće u karantinu u svojim kućama.

Odmah nakon dolaska, u četvrtak, 20. februara, ali i juče, oni su testirani na virus korona, a analiza je pokazala negativan rezultat, prenosi Srna pisanje slovenačkih medija.

Epidemiolozi smatraju da je karantin kod kuće u njihovom slučaju dovoljna mera, ali da tokom njegovog trajanja neće smeti ni sa kim da kontaktiraju, dok će im potrepštine biti ostavljane ispred vrata.

Posebne mere u Italiji
FOTO: PAOLO SALMOIRAGO / EPA;
Posebne mere u Italiji

Dvoje Slovenaca s kruzera za koje su testovi pokazali da su inficirani virusom korona i dalje se nalaze u bolničkom karantinu u Japanu, trenutno se dobro osećaju i u svakodnevnom su kontaktu sa infektolozima iz Slovenije.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova savetovalo je građane Slovenije koji putuju u Italiju da zbog širenja koronavirusa u toj zemlji budu oprezni prilikom povratka u zemlju i da prate situaciju u italijanskom regionu u koji idu.

Sumnja na virus u Hrvatskoj

U klinici za infektivne bolesti KBC-a Rijeka bile su hospitalizovane zbog respiratornih problema.

Na Klinici za infektivne bolesti KBC-a Rijeka u subotu poslepodne hospitalizovan je italijanski državljanin zbog respiratornih smetnji, a u nedelju žena iz Rovinja koja je boravila u Padovi.

Međutim, testiranjem je utvrđeno da oni nisu zaraženi korona virusom.

Laboratorije širom sveta rade na ispitivanju virusa
FOTO: PROFIMEDIA
Laboratorije širom sveta rade na ispitivanju virusa

Međutim, i dalje postoji strah od javljanja zaraze u Hrvatskoj.

Pedesetak učenika srednje škole iz Omiša zbog mera predostrožnosti vraća sa trodnevnog izleta u Italiji u kojoj su posetili Padovu, Veronu i Veneciju.

Direktor škole “Jure Kaštelan” Tereza Srdelić rekla je da nema razloga za paniku i da deca neće biti smeštena u karantin, jer nisu bili na zaraženom području, ali je rekla da će deci podeliti letke s informacijama kako da postupaju ako se pojave bilo kakvi simptomi, prenose hrvatski mediji.

Moguć karantin u Ulcinju

Crnogorska vlada razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog oboljevanja ili pojave slučajeva novog korona virusa, a jedna od njih je i bivša vojna kasarna u ulcinjskom naselju Zoganj, potvrđeno je „Vijestima“ iz Ministarstva zdravlja.

– Trenutno se sagledava više lokacija koje po osnovnim karakteristikama treba da ispunjavaju minimum građevinskih i logističkih uslova da bi mogle biti korišćene za potrebe karantina. Planovi postupanja koji se razrađuju za slučaj masovnog oboljevanja ili priliva potencijalno inficiranih podrazumevaju više lokacija na teritoriji države – kažu iz Ministarstva zdravlja.

Prema poslednjim podacima pod zdravstveno sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori je 46 osoba, koje su boravile u područjima pogođenim korona virusom.

Iz Ministarstva su naveli da je zdravstveno stanje svih osoba stavljenih pod nadzor dobro, odnosno da nemaju simptome koji bi odgovarali infekciji novim korona virusom i da će javnost biti obaveštena u slučaju bilo kakvih promena, pišu “Vijesti”.

Mogući novi slučajevi u Evropi

U međuvremenu su objavljeni i poslednji podaci o broju zaraženih u drugim državama Evrope. U Nemačkoj ima 16 zaraženih, u Francuskoj 12, (i jedan smrtni slučaj), u Velikoj Britaniji devet, u Rusiji petoro, Španiji dvoje, Belgiji, Finskoj i Švedskoj po jedan prijavljen slučaj.

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da su novi slučajevi koronavirusa „vrlo verovatni“ u Francuskoj i da su zdravstvene vlasti spremne u slučaju epidemije.

– Danas je u Francuskoj samo jedan zaraženi pacijent, koji je hospitalizovan u Lionu. Njegovo zdravstveno stanje nije zabrinjavajuće. Svi ostali, osim čoveka od 80 godina, koji je preminuo, pušteni su kućama, izlečeni su i nisu zarazni. Novi slučajevi su veoma mogući. Epidemija? Mi se pripremamo na to – rekao je Veran u intervjuu listu “Le Parizijen”.

Iz Nemačke, gde ima 16 potvrđenih slučajeva, javljeno je da je 20 Nemaca, koji su po boravku u Vuhanu bili smešteni u dvonedeljni karantin, na testiranju pokazalo negativne rezultate.

Što se tiče Velike Britanije, oko 30 putnika koji su evakuisani sa “Dajmon princes” kruzera stiglo je kući, pa su smešteni u dvonedeljni karantin. Pojedini mediji poput “Dejli mejla” pišu da neki stručnjaci smatraju da dve nedelje karantina možda nije dovoljno, nakon što je utvrđeno da je jedan Kinez tek 27 dana nakon zaraze pokazao prve simptome.

 

Blic


Novum
Novum
Novum
Novum