Evropska agencija za lijekove (EMA) je odobrila vakcinisanje djece od pet do 11 godina sa vakcinom proizvođača Pfizer/BionTech prije nekoliko dana, a ovaj proces u Srbiji još uvijek nije započet.

Evropska unija dala ZELENO SVJETLO: Vakcinacija djece od pet godina i u Srbiji
FOTO: ROBIN UTRECHT/ EPA

Međutim, prema primjerima iz predhodnog perioda to bi moglo da se desi jako brzo.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva potvrdili su za Blic da zahtjev za vakcinaciju djece ovog uzrasta još uvijek nije podnijet, a to treba da učini kompanija koja proizvodi pomenutu vakcinu.

– Zahtjev za vakcinaciju djece uzrasta od pet do 11 godina još uvijek nije podnijet, tako da taj proces nije započet. Kada će se to desiti to zavisi od volje proizvođaca vakcine, u ovom slučaju kompanije Fajzer. Čim oni podnesu zahtjev mi ćemo započeti proces – rekli su iz Agencije.

Oni objašnjavaju da je zakonski proces od podnošenja zahtjeva do usvajanja odluke po zakonu tri mjeseca, ali imajući u vidu epidemiološku situaciju, proces će se u razmatranje uzeti odmah tako da bi odluka mogla biti usvojena prije predviđenog roka.

Kako kažu, tako je bilo i u prethodnom periodu, kada su se pomijerale granice uzrasta djece koja mogu da je prime.

Iz Agencije takođe napominju da iako zahtjev nije jos uvijek podnijet očekuju da će se to uskoro dogoditi, jer je iz iskustva poznato da nakon usvajanja u Evropskoj uniji to ubrzo dođe u razmatranje.

Srpskainfo