LAKTAŠI, 09. novembra – Rodna godina i visoki prinosi žita kao osnovnih komponenti stočne hrane nisu bitnije uticali na položaj uzgajivača svinja i junadi u Lijevče polju.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

Samir Grgić

 

Prednosti zbog jeftinije stočne hrane eliminisane su prekomjernim uvozom mesa, smatraju najveći proizvođači mesa u ovom kraju.

Samir Grgić iz Rovina koji ima pedesetak tovnih junadi, pripremio je silažu i kukuruz u zrnu te okončao jesenju sjetvu.

– Za neupućene sve izgleda idealno, ali nije tako. Nekontrolisan uvoz mesa ovdje obara cijene, tako da velikim dijelom radimo za nakupce, trgovce i mesare. Sadašnja cijena junadi od 4,20 KM po kilogramu takozvane žive mjere uopšte nije stimulativna – smatra Grgić.

Bolje nije ni u svinjogojstvu, gdje cijene tovljenika bilježe nagli pad. I ovdje je uvoz, naglašavaju farmeri sa područja gradiške, laktaške i srbačke opštine, u periodu pojačane potražnje desetkovao domaću proizvodnju.

Mišo Maljčić, presjednik Udruženja uzgajivača svinja RS smatra da je ova godina, i ako rodna, jedna od najnepovoljnijih za ovu djelatnost.

– Najviše nam šteti uvoz takozvane svinjske konfekcije i mesa lošeg kvaliteta. Naše tržište nije zaštićeno niti usklađeno sa evropskim. Neshvatljivo je da na snazi nije niti jedna mjera sezonske zaštite domaće proizvodnje odnosno zabrane uvoza – kaže Maljčić, napominjući da je cijena tovljenika pojeftinila na tri marke. 

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

I dok eksperti uporno traže uvođenje kvalitetnih uzgojnih programa i selekciju najboljih grla uz neprestanu kontrolu, lokalna vlast u Gradiški zahtjeva energičnije postupke Savjeta ministara BiH i entitetskog Ministarstva poljoprivrede, kako bi zaštitili domaću proizvodnju.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS prethodno su više puta kazali medijima da su tražili od Ministarstva spoljne trgovine BiH i Savjeta ministara BiH da preduzmu sve dozvoljene mjere kojima bi zaštitili domaću proizvodnju.

– Tražili smo razmatranje mogućnosti uvođenja prelevmana, privremenih zabrana uvoza, carinskih opterećenja i sezonskih zaštitnih mjera. Predlagali smo nadležnim organima BiH da se definišu i klasifikuju proizvodi biljnog i životinjskog porijekla, ali i da bude uvedeno obavezno vaganje poljoprivrednih proizvoda prilikom uvoza – pojasnili su u resornom ministarstvu već prilikom prvih reakcija farmera nakon uvođenja SSP-a.

Porastao uvoz mesa

Inače, uvoz junećeg mesa u BiH u posljednjih pet godina porastao je dvostruko, a svinjskog i do pet puta, navode u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Od 2008. godine, kada je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), konstantno imamo višak tovnih svinja i junadi na tržištu koje zadovoljavamo sa svega 20, odnosno 30 odsto potreba, kažu stočari.

 

Srpskainfo