LAKTAŠI.21.maja- Uprava Farmlanda rasprodala je stočni fond, što kupcima iz Republike Srpske, što iz Federacije. To je za ATV u telefonskom razgovoru potvrdio jedan od kupaca, koji je za tri marke po kilogramu pazario desetak grla.

Kaže, neko je kupovao dvije, tri, a neko po deset i više krava. Pred kamere nije htio, jer se plaši za svoje poslovanje. Sada već, tvrdi, nema više šta da se kupi, jer su štale raščišćene.

farmland

Isto pričaju i mještani Nove Topole. Mimo objektiva kažu da tamo nije ostala ni šačica radnika, a kamoli životinje.

Dozvolu za snimanje ATV nije dobila, uz obrazloženje uprave da u preduzeću vikendom dežura samo jedan radnik. Mještani, doduše, mimo kamere, svjedoče da noću čuju kamione koji odvoze stoku.

O Farmlandu se ista priča čula i na posljednjoj sjednici Narodne skupštine. SDS-ovi poslanici poručuju da je prodaja Kinezima samo šarena laža. Iz uprave im odgovaraju – nije tačno da su sve krave prodate, ali ih postepeno rasprodajemo, zato što nisu dio ugovora sa kineskim kupcem.

Sve što su ovih dana čuli za skupštinskom govornicom, proglasili su neistinom. Kupoprodajni proces je, kažu, u toku i može da potraje nekoliko mjeseci.

SDS-ov Miladin Stanić u njihove tvrdnje, ipak, ne vjeruje.

“Tamo su samo ostala tri konja, to može i simbolično da se tumači. I nema više živih životinja. Farmland projekat, koga smo vrlo često pominjali je propao. Direktna šteta građanima RS i budžetu RS je 50 miliona maraka”, izjavio je Miladin Stanić, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

Uprava Farmlanda u martu je proglasila prodaju 70 odsto akcija većinskih vlasnika kineskom investitoru i to za 24 miliona evra. Za taj novac, Kinezi su kupili 1500 hektara zemlje, mašine i sve proizvodne objekte.

Član Upravnog odbora, Predrag Zgonjanin, poručuje da su sve nadležne institucije, posebno one koje su vodile privatizaciju nekadašnjeg PIK “Mladen Stojanović”, podjednako krive za sudbinu nekadašnjeg veoma uspješnog preduzeća, jer su ga, kako kaže, jednoglasno pustile niz vodu.

Dug prema IRB-u je 18 miliona maraka i još nije vraćen. Ukupan dug – 32 miliona.U svakom slučaju, tvrdi, ni o jednog povjerioca se neće ogriješiti.

“Uprava ne odstupa, iznalazi načine. Prodaće to što će moći da proda, da namiri sve obaveze prema povjeriocima, bez obzira na kompletan gubitak od 12,7 miliona dolara. Taj proces će biti i dalje u nastavku da obešteti svoje pravo vlasnik i da na određeni način bar dio toga novca vrati”, poručuje Predrag Zgonjanin, član Upravnog odbora Farmlanda.
Za državni paket akcija Farmlanda Kinezi nisu bili zainteresovani. Taj dio je već dva puta bio na dobošu, ali akcije na kraju nisu prodate.

Na veb stranici banjalučke berze, koja je ažurirana prije dva dana, vlasnička struktura Farmlanda se nije mijenjala. Nije ni vrijednost akcija koja i dalje stoji na oko 930 hiljada maraka.

/ATV/