Fejsbuk je izbrisao nekoliko stotina profila preko kojih su se širile neistinite i netačne informacije o vakcinama protiv korona virusa.

Fejsbuk izbrisao stotine profila preko kojih su se širile lažne informacije o vakcinama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Profili su povezani s misterioznom marketinškom agencijom Fazze, koja djeluje iz Rusije, a koja je platila korisnicima ove društvene mreže i Instagrama, koji je u vlasništvu Fejsbuk, da objavljuju neistinite informacije o vakcinama protiv korona virusa čiji su proizvođači Fajzer/Bajontek i Astra Zeneka.

Izbrisano je 65 Fejsbuk profila i 243 Instagram profila, a svi oni su povezani s marketinškom agencijom Faze. Nije poznat klijent za kojeg radi ova agencija, prenosi Klix.

Dominirale su neistinite informacije o sigurnosti vakcina spomenutih proizvođača. Među njima je bila i ona da se vakcinisani Astra Zenekinim vakcinama pretvaraju u majmune. Većina profila je bila posvećena korisnicima ovih društvenih mreža u Indiji, Latinskoj Americi i nešto manje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema pisanju agencije AP, Rusija aktivno promovira svoju vakcinu protiv korona virusa Sputnjik V. Pojedini analitičari smatraju da ova zemlja na taj način želi ostvariti uspjehe na geopolitičkom polju. U Fejsbuku nisu željeli komentarisati koje su moguće stvarne namjere netačnih informacija.

Agencija Faze je povezana s influencerima iz nekoliko država, a plaća im kako bi širili lažne informacije. Njihovo djelovanje je prvobitno otkriveno u Njemačkoj i Francuskoj. Fejsbuk je zabranio Fazeu da djeluje preko njegovih platformi.

Šef Fejsbukovog odjela za sigurnost Matanijel Glečer je ukazao na to da je ovo zabrinjavajuće zbog toga što pokazuje koliko to privlači osobe koje imaju utjecaj na društvenim mrežama. Prema njegovim riječima, iako njihove poruke nisu dosegle veći broj korisnika društvenih mreža, imali su jasno osmišljen sistem.

Iako su kompanije, u čijem su vlasništvu društvene mreže, unaprijedile identifikovanje i brisanje profila s lažnim informacijama, poboljšale su se kampanje kojima se objavljuju takve informacije. Sada plaćaju influencerima da to rade, ali je rizik u tome što pojedini to mogu odbiti.

U Fejsbuku su ukazali na to da su neki influenceri, koji se dovode u vezu s Fazeom, objavljivali neistinite informacije, a potom su ih izbrisali, prenosi AP.

Srpskainfo