LAKTAŠI, 28. januara –  U Federaciji BiH /FBiH/ od početka ove godine broj oboljelih od bolesti sličnih gripu u stalnom je porastu, a prema zvaničnim podacima kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, broj službeno prijavljenih slučajeva sedmično raste za po nekoliko stotina, piše portal “Avaz”.Vrhunac sezone gripa, kako najavljuju epidemiolozi, očekuje se do sredine februara, a kod prve žrtve, pacijentkinje koja je umrla u mostarskoj bolnici potvrđen je virus gripa tip B.

grip1

Osim ovog, registrovan je i virus tip A, i riječ je, prema saznanjima “Avaza”, o svinjskom gripu. Podtipovi virusa A su H1N1 /svinjski grip/ i H3N2 /ptičiji grip/.

“Povećanje broja oboljelih registrovano je u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu. U uzorcima testiranim u Kliničkoj mikrobiološkoj laboratoriji UKC-a Sarajevo detektovani su virusi gripa tip B i tip A”, navedeno je u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

U izvještaju se navodi da je od 14. do 21. januara broj oboljelih povećan za 1.161, a prema podacima Zavoda, broj oboljelih od bolesti sličnih gripu samo u Kantonu Sarajevo do 14. januara bio je 4.035.

“U drugoj kalendarskoj sedmici prijavljena su 63 slučaja zaraznih bolesti. Prijavljeno je 15 bolničkih infekcija”, navedeno je u epidemiološkom biltenu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

“Avaz” navodi da je prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, do sada prijavljeno šest pacijenata oboljelih od gripa, ali ističu da nema mjesta panici i da u Srpskoj nema epidemije.

“Od početka sezone gripa registrovane su 31.294 akutne respiratorne infekcije i 9.824 oboljenja slična gripu. Od 15. do 21. januara domovi zdravlja u Republici Srpskoj prijavili su 991 slučaj oboljenja sličnih gripu, što je porast u odnosu na prethodnu sedmicu”, podaci su Instituta za javno zdravstvo
Srpske.

 

Srna