NOVI SAD, 07. oktobra –  U hali “Master” Novosadskog sajma u okviru 51. međunarodnog sajmu lova i ribolova, turizma, ekologije i sporta predstavila se opština Laktaši iz Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.

PREZENTACIJA LAKTASA

“Mi smo ovde stavili najveći akcenat na banjski turizam”, rekla je Svjetlana Pejašinović iz Turističke organizacije Laktaša i napomenula da, iako na malom geografskom području, ta opština ima čak dve banje – Slatinu i Laktaše.

“Prva tri dana smo promovisali turističke resurse i banjsku ponudu. Odlučili smo da promovišemo i seoska domaćinstva, vinogradare, proizvođače rakija i sira”, rekla je Pejašinovićeva i posebno izdvojila sir trapist koji se proizvodi već 200 godina.

0610_ns_lorist_pok

“Opština Laktaši i svi naši privrednici izlagači su prezadovoljni ovim sajmom, naglasila je “Svjetlana Pejašinović.

Monografija “Vjerski objekti nacionalnih manjina Republike Srpske” imala je, posle promocije u Evropi i Kini, svoje 22. predstavljanje i na LORIST-u, upravo na štandu opštine Laktaši.

“U monografiji su predstavljena 34 objekta nacionalnih manjina koje žive u Srpskoj”, rekao je Ljubiša Preradović, autor i idejni tvorac ovog dela.

“Publikacija je urađena na engleskom i srpskom jeziku, kao i na jezicima nacionalnih manjina”, istakao je Preradović i dodao da je na njenom kreiranju i izradi rađeno devet godina uz učešće četvoro autora, tri recezenta i dvadesetoro prevodilaca i lektora.

Tanjug