Sezona je godišnjih odmora, a uslovi za odlazak za naše građane na najatraktivnija turistička odredišta, blaži su nego prošlog ljeta. Provjerili smo šta vam je od dokumentacije potrebno za ljetovanje u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Grčkoj.
Granični prelaz između Trebinja i Herceg Novog - Foto: RTRS

Granični prelaz između Trebinja i Herceg NovogFoto: RTRS

Crna Gora uobičajna je ljetnja destinacija za koju se odlučuju građani Srpske. Ove godine i razlog više jer u Crnu Goru mogu ući bez prepreka. PCR, antigenski test na koronu ili potvrda o vakcinaciji, za Crnu Goru neće biti potrebna.

Ako je vaš izbor Grčka, za naše građane važe jednaka pravila kao za građane EU, kaže ambasadorka BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić. Za ulazak u ovu zemlju postoji nekoliko uslova. Prvo je potrebno je popuniti formular najkasnije 24 sata prije ulaska u zemlju. Ovaj formular žete pronaći na internetu.

– Potom je potrebno da imate negativan Pi-Si-Ar ili brzi antigenski ne stariji od 48, odnosno 72 sata. Ako ste vakcinisani ili ste preboljeli koronu morate imate dokaz. Važno je da ste koronu prebolovali prije ne manje od dva i ne više od devet mjeseci. U Grčkoj priznaju sve vakcine koje su na tržištu – istakla je ambasadorka.

Ristović Krstić dodaje i to da grčke institucije zadržavaju pravo da vas testiraju po ulasku u zemlju, na samoj granici. Ovo testiranje ne možete odbiti, a rezultat testa dobijate na telefonski broj.

Ako ljeto odlučite provesti u Hrvatskoj potrebno je da ste :

– Prebolovali Kovid-19 u zadnjih 180 dana i imate potvrdu ljekara;
– Posjedujete brzi antigenski test – BAT, test ne stariji od 48 sati;
– Posjedujete negativan Pi-Si-Ar test, ne stariji od 48 sati;
– Vakcinisani ste.

Važno je napomenuti da Hrvatska sada priznaje vakcine svih proizvođača s tim da su za državljane BiH potrebne obje doze vakcine, ili dokaz o prebolijevanju i jedna doza unutar šest mjeseci od početka bolesti. Pored toga, potreban je i dokaz o plaćenoj akontaciji za smještaj u kojem ćete turistički boraviti u Hrvatskoj.

RTRS