LAKTAŠI, 08. februara – Oni koji novac daju novac, čine to u najboljoj namjeri, najčešće ne dovodeći u pitanje poštenje onih koji ga traže.
 Novac

 Ipak, ima i onih koji su tu činjenicu iskoristili i novac potrošili na sebe ili od humanitarnog rada stvorili biznis.

Dolaze iz Srbije i prikupljaju pomoć za dva bolesna dječaka, toliko je Dragoslav Šinik predsjednik Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih lica iz Gradiške uspio da sazna od lica koje je zatekao kako obilaze sela oko Gradiške.

– Ljudi idu od kuće do kuće, nose fotografije dva dječaka, obmanjuju građane. Govore da su djeca oboljela od tumora na mozgu, da žive u Laktašima, ali bez podataka gdje živi, adresa, kontakt roditelja – naveo je Šinik.

Lica sa snimka pozivaju se na laktaško Udruženje “Pomozimo srcem srcu”. Odgovore na prijavljenoj adresi pokušala je da pronađe i naša ekipa, ali bezuspješno.

Komšije navode da u kancelarijama nikada nisu vidjeli nikoga, a vlasnica lokala da se kirija uredno plaća. Osnivač udruženja je izvjesni Nenad Nedeljković, na čije ime je upisana još jedna organizacija, u Gradišci.

– Radi se o licu, srbijanskom državljaninu, za koje je utvrđeno da ima istragu od strane Tužilaštva BiH zbog pronevjere, kao i presudu na području Brčko Distrikta za isto krivično djelo, pronevjera humanitarne pomoći – istakla je Mirna Miljanović načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Srpske.

Majka-dijete

Dragoslav Šinik kaže, na ime Nenada Nedeljkovića otvoreno je i Udruženje “Majčina dušica” u Beogradu. Tom udruženju su saglasnost za pokretanje humanitarne akcije dali roditelji jednog od dječaka, čiju su fotografiju nosili navodni volonteri u Gradišci. Da je punomoć iskorištena u BiH, nisu znali. Ko je drugo dijete, Šinik kaže, ne zna.

Adriana Basara godinama se bavi humanitarnim radom i kaže – zbog ovakvih situacija, ali i slučaja pronevjere novca za izgradnju kuće dječaku iz Novog Grada, akcije koje organizuju fizička lica treba staviti pod lupu.

– Kada to oni rade, nema te inspekcije koja može da uđe u njihove bankovne račune i da provjeri gdje ta pomoć odlazi i, kada je prikupljena, da li je iskorištena na pravi način – smatra Basara.

Da se djeca ne bi liječila humanitarnim akcijama osnovan je Fond solidarnosti. Јasminka Vučković direktorka Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu kaže – liječenje djece u inostranstvu finansiraju u potpunosti, kao i boravak jednog roditelja, pa nema potrebe organizovati akcije u tu svrhu.

– Odobrili smo sredstva po 202 zahtijeva za 165 djece. Tu se radi u jednom dijelu dijagnostičkim medotama, bilo da su genetska ispitivanja ili neke druge dijagnostičke metode. Ovo ostalo je bilo liječenje djece – dodala je Vučkovićeva.

Na računu je trenutno oko devet i po miliona maraka, a za svaku marku se zna odakle je došla i gdje je završila. Isti recept trebalo bi primIjeniti i na udruženja. Јer ako novac daju od srca, građani imaju pravo da znaju da je završio kod onoga kome je namijenjen, a ne u džepu nekoga ko je od toga napravio biznis.

 

RTRS


Novum
Novum
Novum
Novum