PRNJAVOR, 11. decembra – Seksističke izjave Marinka Umičevića, tehničkog direktora Tvornice obuće “Bema,” koji je, gostujući u emisiji „Stav“ TV K3 iz Prnjavora, vrijeđao ginekologe i trudnice, izazvao je oštre reakcije građana na društvenim mrežama. Oni smatraju da bi zbog svega izrečenog trebalo da bude kažnjen!

IMG_1875

Umičević se  tokom gostovanja u emisiji “Stav” obrušio na ginekologe nazivajući ih “najgorim doktorima”, jer po njegovom mišljenju trudnicama prije vremena otvaraju bolovanje.

On je, govoreći o padu nataliteta, kritikovao trudnice koje, kako tvrdi, čim zatrudne odmah drugi mjesec idu na bolovanje, “što ne doprinosi razvoju poslovnog ambijenta u RS”.

– To se kod Tite zvala trudnica, a sad ima neki čudni naziv, i ne znam kako se zove. I ona se tretira kao da je posjekla prst, kao da je boli grlo. Što bih ja finansirao natalitet –  kazao je Umičević.

Banjaluka01-Marinko-Umicevic-BEMA-Foto-D-BOZIC-copy

On se požalio voditelju emisije da trudnice “čim prokrvare otvaraju bolovanje i ne rade po devet mjeseci”, a potom se porode i odmah ponovo zatrudne, te opet ne rade godinu dana. Naveo je i da razmišlja o tome da kupi ženama u preduzeću “Bema” antibebi pilule, jer će mu, u protivnom, “propasti fabrika”.

Na pisanja medija o spornoj izjavi Umićević se obratio javnosti putem Fejsbuk profila, na kom kaže da je sva priča zapravo nastala zbog određenih dijelova koji su izvučeni iz konteksta,  te ponovio da je budućnost „Beme“ ugrožena ukoliko Vlada Srpske ne riješi pitanje refundiranja troškova bolovanja za trudnice i porodilje.

– Iz konteksta se izvlači šta kome odgovara; pojedinci to rade zbog svoje lične promocije, a drugi zbog toga jer nemaju šta drugo raditi a hoće da budu pametni – ocijenio je Umičević.

On ukazuje na činjenicu da Fond zdravstvenog osiguranja trudnice plaća 70 odsto „u netu“ i tretira trudnoću kao bolest pod šifrom 020, „što u prevodu znači ‘krvarenje u trudnoći'“.

– S druge strane, za porodilje društvo refundira 100 odsto u netu… Vlada Željke Cvijanović je donijela odluku da će od 2020. porodiljsko bolovanje biti plaćeno u brutu, što je za svaku pohvalu, ali treba to dočekati. Međutim, Vlada nije spomenula šta ćemo sa trudnicama koje su veći problem nego porodilje – upozorava Umičević.

Upozorio je da je daljnji rad firme ugrožen.

– Nikad nijedna trudnica nije dobila otkaz u “Bemi” niti će dobiti, ali je dalji rad naše firme ugrožen ako se ovo ne presiječe – smatra on.

U svojoj izjavi, dodaje, nije imao namjeru da ikog uvrijedi, a priču o antibebi pilulama „priča već 10 godina“.

– Svi koji me poznaju znaju da je to šala. Ako sam nekome nanio društvenu bol i uvrijedio ga, duboko se izvinjavam, jer ko me zna, zna da nisam takav čovjek i da mi namjere nikad nisu bile protiv trudnica i porodilja – ističe on.

Na kraju se osvrnuo na „pojedince, koji izvlače iz konteksta njegovu izjavu“.

– Kere će i dalje lajati ali neka se osvrnu iza sebe i vide šta su uradili – zaključio je Marinko Umičević.

 

Srpskainfo