LAKTAŠI, 13. septembra – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je da je Republika Srpska važnija i od pozicije i opozicije, te da niko nema pravo da ruši dignitet Republike Srpske i njenu opstojnost.
“Niko nema pravo da sprečava rad parlamenta Republike Srpske, pogotovo ne fizički”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci, nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske.

Резултат слика за cubrilovic

Čubrilović je podsjetio da je najviše demokratsko pravo da se glasanjem i odlukama većine donose odgovarajuća rješenja sa kojima su uvijek jedni zadovoljni, a drugi nezadovoljni.

“Najviše demokratsko dopstignuće je da se u svim parlamentima oluke donose glasovima skupštinske većine i ni u jednom parlamentu manjina ne odlučuje šta i kako treba da radi većina i to se već drugačije zove”, naglsio je Čubrilović.

On je istakao da će sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biti nastavljena kada se steknu uslovi sa onim poslanicima koji žele da rade.

Резултат слика за prazna narodna skupstina rs
Čubrilović je rekao da na sjednici skupštinskog Kolegijuma ultimativno opozicija postavila uslove pred skupštinsku većinu, a što bi značilo kršenje poslovnika.

“Opozicija je tražila da se na ovoj sjednici parlamenta Srpske razmatra izvještaj revizora koji je sa dnevnog reda skinuo Odbor za finansije, da Vlada Republike Srpske odgovori na 46 neodgovorenih pitanja od 635 pitanja tokom svih godina zasjedanja parlamenta Srpske, te da se uputi urgencija za objavljivanje akata koje je donijela Narodna skupština, a koji nisu objavljeni u ‘Službenom glasniku'”, kaže Čubrilović.

On je rekao da je skupštinska većina prihvatila zahtjev da Vlada Republike Srpske odgovori na sva pitanja u naredna dva dana, da se uputi urgencija da se objave akta u “Službenom glasniku” Republike Srpske i da revizorski izvještaj bude razmatran na narednoj sjednici parlamenta zajedno sa konsolidovanim izvještajem Vlade Republike Srpske, ali da opozicija nije prihvatila ove prijedloge.

Čubrilović je rekao da nikada neće biti upotrijebljena sila protiv narodnih poslanika, već će se stvoriti uslovi za rad poslanika koji to žele.

“Nakon Kolegijuma skupštinska većina će sjesti i dogovoriti pod kojim uslovima i kako možemo da radimo”, pojasnio je Čubrilović.

On je rekao da nikada nije mislio da će se naći u ovakvj poziciji, ističući da je Narodna skupština Republike Srpske najviše zakonodavno i demokratsko tijelo u kojoj može i bilo je omogućeno svima da iznesu svj stav lični, politički i bilo koje druge vrste bez ikakvih posljedica.

“Zbog sačuvanja digniteta Narodne skupštine Republike Srpske neophodno je prema poslovniku preduzti određene mjere da se sve aktivnosti u vezi ovoga trebaju odvijati u skladu sa Ustavom i zakonom”, zaključio je Čubrilović.

 

/SRNA/