BANJALUKA, 03.juna – U prva četiri mjeseca ove godine na teritoriji Republike Srpske evidentirano je 39 krivičnih djela koja se odnose na krađu vozila, a rasvijetljeno ih je 20, potvrđeno je “Nezavisnim” iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Kako su naveli iz MUP-a RS, u ovom periodu su pronađena i vlasnicima vraćena 34 vozila, od kojih je 25 ukradeno na teritoriji Republike Srpske, šest na teritoriji FBiH, a za tri vozila potragu je raspisao Interpol.

Zanimljivo je da su na meti lopova u najvećem broju slučajeva bila starija vozila, a najviše cvjeta krađa popularnog golfa dvojke, čija se cijena u oglasima u zavisnosti od stanja  kreće od 500 do 3.000 maraka.

Iako su ovi modeli automobila stari preko 20 godina, najčešća su meta lopova, pa je, podsjećamo, nedavno dobojska policija uhapsila Emraha A.S. (19), Kemu K. (29), Nedima B. (19) i Denisa K. (19) iz Tešnja zbog osnova sumnje da su u maju na području Doboja i Dervente krali automobile golf dva, a dovode ih u vezu s krađom njih čak devet.

Sumnjiče ih da su dva auta ukrali u Doboju, dva u Derventi, a dovode ih u vezu i s pet krađa dvojki  na području FBiH. Dobojska policija je, prema dosad poznatim informacijama, pronašla jedan te radi na pronalasku ostalih automobila.

Jedna nesvakidašnja krađa golfa dva desila se i u  četvrtak, kada je policija iz Ugljevika uhapsila Nenada Jovičića  (32) i Bojana Petrovića (30) iz ove opštine, zbog sumnje da su s parkinga jednog lokala ukrali auto, u kojem su nedugo potom imali i udes, kada je Petrović povrijeđen.

Mladići su, kako saznajemo, ukrali automobil, a za manje od pola sata su sletjeli u kanal pored puta.

“Od januara do aprila bilo je 16 krivičnih djela teška krađa, sedam krađa i 16 krivičnih djela oduzimanje vozila. Od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela u vezi s otuđenjem vozila rasvijetljeno je 20”, navode iz MUP-a RS.

Što se tiče istog perioda iz prošle godine, tada je bilo evidentirano 21 krivično djelo koje se odnosi na otuđenje vozila, a  rasvijetljeno ih je 10. U tom periodu je pronađeno i vlasnicima vraćeno 25 vozila.

Prema ovim podacima, broj krađa vozila je u porastu, a iz MUP-a RS apelovali su na sve vlasnike da na adekvatan način zaštite svoje automobile, prije svega da u njima ne ostavljaju ključeve i da ih zaključavaju.

 

Nezavisne