LAKTAŠI, 23. septembra – Gorica Dodik, osnivač projekta “Srpska kuća”, istakla je da je zadovoljna i ponosna rezultatima ove akcije, zahvaljujući kojoj će treća kuća uskoro biti useljena.


“Smatram da smo stasali za fondaciju ‘Srpska kuća’. Sa ponosom ću to osnovati i nastaviti sa radom. Humanitarni rad oplemenjuje i ja kao majka četvoro djece imam želju, a i potrebu da nastavim sa projektom ‘Srpska kuća'”, ističe ona portal Zajednice srpskih klubova u Beču.

Dosadašnjim rezultatima je, naglašava, zadovoljna i ponosna u isto vrijeme, jer nije jednostavno u ovim izazovnim vremenima animirati zajednicu da pomogne.

“Nije ni jednostavno preuzeti odgovornost za realizaciju, jer rukovodite procesom koji zahtijeva mobilnost donatora, izvođača radova, kao i pažnju javnosti, a ne mislim samo na medije. Dvije kuće su završene, treća će takođe uskoro biti useljena, a nije prošlo godinu dana od pokretanja akcije”, kaže Gorica Dodik.

To su im ističe, bile nepoznane porodice, s obzirom da je Centar za socijalni rad vršio kategorizaciju tih porodica odnosno predložio one koje će biti obuhvaćene za početak.

“Vremenom smo postali bliski i sa radošću odem da ih obiđem, sa željom da pratim dinamiku radova, ali i da vidim koliko su oni srećni”, ističe Gorica Dodik.

Motiv ovog projekta jeste da se konkretno pomogne porodicama kojima samo to nedostaje da budu kompletno srećni.

“Napravili smo im kuće u kojima će oni napraviti dom. Ciljevi projekta su promocija pronatalitetne politike, promocija roditeljstva koji je najveći blagoslov i najvažniji posao u životu, podizanje svijesti o važnosti rađanja djece kao budućnosti Republike Srpske, smanjenje siromaštva među višečlanim porodicama kroz izgradnju stambenih jedinica”, ističe naša sagovornica.

Na ovaj način, kako dodaje, poslata je jasna poruku drugim opštinama i gradovima da se uključe u ovaj projekat, da slijede ovaj primjer.

“Postigli smo mnogo, sagradili smo i opremili te kuće i ta energija i ti osmjesi nas vode dalje ka nekim novim lokacijama i nekim novim osmjesima”, navela je Gorica Dodik.

Podsjeća da su animirali sugrađane da se uključe u akciju i organizovali par masovnih aktivnosti, a to su “Igre bez granica u Laktašima”, gdje je više od 300 mališana vrtićke i školske dobi uživalo u igrama.

Takođe su organizovali ”Dane Srpske kuće u Laktašima”, tri dana su ugostili Dječije pozorište Republike Srpske, Narodno pozorište Republike Srpske i „Cineplax palas“, gdje je prihod od predstava i projekcije crtanog filma išao u humanitarne svrhe za ovaj projekat.

Na društvenim mrežama humani ljudi mogu pogledati instrukcije za plaćanje kako kod nas, tako i u inostranstvu, te doprinijeti ovom humanom gestu, kako bi još brojne porodice dobile krov nad glavom.

 

3 KOMENTARA

  1. Niko te koi su otisli nije tjerao i ovdje ima zivota zivimo radimo gradimo svoju zemlju uz Milorada Dodika bice bolje sigurni smo zivio Predsjefnik

  2. Veliko hvala Gorice sto pomazete viseclanim porodicama pozdrav za pordicu Dodik neka vas vidi gospod bog neka vam da zdravlje srecu

Comments are closed.