LAKTAŠI, 27. oktobra – Učenici, njihove dve učiteljice i roditelji zabrinuti za stanje školske zgrade u svome selu Gornjim Karajzovcima, pozvali su u pomoć Danu Maleševića, ministra prosvete i kulture RS.

Foto: M. Pilipović / RAS SrbijaMinistar Malešević među učenicima i njihovim roditeljima

Škola duge tradicije u ovom lijevčanskom selu, koja je pre Drugog svetskog rata imala više od stotinu učenika, sada u pet razreda pohađa 16 školaraca.

Njegoš i Đorđe Jović, Jelena Klincov, Sara i Saša Zvonar, Milana, Elena i Lana Đukić, Damjan i David Đukić, Novica i Svetozar Kaurin i ostali njihovi vršnjaci, raspoređeni od prvog do petog razreda, vole svoju školu, velike i svetle učionice, zidove ukrašene seoskim motivima, njeno prostrano dvorište, igralište, okolinu…

– U našoj školi ima po troje đaka u prvom i drugom, šestoro u trećem, četvoro u četvrtom i dvoje u petom razredu. Škola je lepa, prozori su veliki ali kroz njih duva vetar, uvlači se hladnoća, zidovi otpadaju i kvare se. Sve je nekako staro ali nama drago – spontano svoje želje i zapažanja iznose učenici iz Gornjih Karajzovaca rastrčani oko škole, na lepom i sunčanom oktobarskom danu.

Hvale i svoje učiteljice Jelenu Kasagić i Veru Milanović koje do škole putuju, jedna iz Gradiške, a druga iz Banjaluke.

Dolasku ministra Maleševića, koji je uvažio poziv iz Gornjih Karajzovaca, male ali lepe škole vrednih učenika, jednako su se obradovali mališani i njihovi roditelji.

Oni su ispričali šta ih sve muči, brine godinama a apeli za pomoć koje su upućivali vlastima, nisu nailazili na potpuno razumevanje.

Sandra Jović, Tijana Džino, Dragana Pepić, Jelena Đukić imaju po dvoje đaka u školi izgrađenoj pre više od sedam decenija.

– Školska zgrada je u lošem stanju, neophodno je zameniti stolariju, obnoviti zidove i instalacije, popraviti krov koji prokišnjava, uneti svežinu u učionice. Voleli bismo i bar dva kompjutera za školu, kako bi naša deca što pre shvatila smisao moderne tehnologije i informatike. Neophodno nam je i ogrevno drvo, to je za sada najpreče – požalili su se roditelji ministru Dani Maleševiću koji je godinama radio u prosveti, u školama i dobro poznaje problematiku ove i drugih sredina u Lijevču i Potkozarju, gdje još uvek funkcionišu male škole sa skromnim brojem učenika.

-Primedbe su umesne a razlozi za poziv oprvadani. Kontaktirao sam sa građevinarima koji će po hitnom postupku za nekoliko dana stići u školu, utvrditi šta sve treba uraditi da bi ovim učenicima bilo udobnije. To nisu suviše obimni poslovi niti troškovi a za selo i školu su od neprocenjive važnosti – ohrabrio je ministar Malešević svoje domaćine. Obećao je da će uskoro ponovo doći kako bi proverio dinamiku poslova i saznao da li su đaci i njihovi roditelji zadovoljni te kako je organizovana nastava u ovoj maloj školi.

 

/Blic.rs/