LAKTAŠI, 23. marta – Gotovo za svako treće dijete u predškolskom uzrastu u Srpskoj može se reći da ima problem s pravilnom artikulacijom glasova, a ako izostane pravovremeno prepoznavanje i tretman, problem se nastavlja tokom osnovnog obrazovanja i obuhvata do 12 odsto đaka, te kasnije i do pet odsto odraslih, potvrđuju logopedi.

vrtic-kolibri-foto-S-PASALIC

U predškolskom periodu najčešće su uočeni poremećaji izgovora glasa l, r i glasova iz grupe sigmatizma – s, z, c i svi ostali glasovi sa kvačicama. Poseban problem je izgovor glasa r, koji je najteže i korigovati.

U školskom uzrastu logopedi primjećuju da je, osim stigmatizma, rotacizam najzastupljeniji problem pravilne artikulacije glasova.

Uzroci takvih problema su, najčešće, to što djeca sve duže jedu pasiranu hranu i ne koriste svoj govorni aparat i mišiće čeljusti, pa time ne razvijaju muskulaturu neophodnu za kasniji govor. Problem, kažu stručnjaci, pravi i tepanje roditelja i okoline, to što se djeca sve manje međusobno druže, kao i gledanje crtanih filmova na stranom jeziku.

Kako ističu, problemi s artikulacijom su u porastu, pa je tako prije pet-šest godina to bio problem kod 10 do 20 odsto predškolaca, a sada je to i do 35 odsto njih. Ujedno, ipak, taj problem toliko ne zabrinjava logopede, jer se može lako ispravljati.

 – Kada se posmatra brojčano, oko 30 odsto djece sa tim problemom nije malo. Međutim, dobro je to što je u odnosu na govorno-jezičke poremećaje koji postoje, taj artukalacioni problem nekako najblaži, u smislu da je to nešto što se može lijepo korigovati i adekvatnim logopedskim tretmanom i riješiti – potvrđuje logoped Andrijana Kovač iz Bijeljine.

 

Po njenim riječima, svaki glas koji dijete ne zna da izgovori dok je malo, u kasnijem školskom periodu neće znati da prepozna ni auditivno, te neće znati ni da ga napiše.

– Zato je jako bitno da se ta artikulacija usvoji, da dijete svaki glas maternjeg jezika ima usvojen najkasnije do nekih pet ili pet i po godina, s tim što se može dati i neki rok do šest mjeseci na to, jer je svako dijete drugačije. Negdje otprilike pred polazak u školu oni bi trebalo već da znaju pravilno da izgovore svaki glas maternjeg jezika – kaže ona.

Stručnjaci kažu i da se na ovom prostoru problem s pravilnom artikulacijom glasova najčešće uočava sa uzrastom od četiri do pet godina, a odsustvo tretmana može kasnije da se odrazi i na nepravilno pisanje kod djece.

Prema svim istraživanjima, dječaci imaju veći problem sa izgovorom, ali statistički posmatrano to nije prevelika razlika u odnosu na djevojčice.

Logopede mnogo više zabrinjava, ističu, to što je djeca sve kasnije progovaju ili poremećaji kao što je agramatizam, koji su komplikovaniji i zahtijevaju dugotrajan rad i do pet godina tretmana.

 

Srpskainfo