LAKTAŠI, 29. juna – U Gradišci je danas održana manifestacija “Dani maline”, na kojoj su se predstavili proizvođači sa područja Gradiške, Laktaša i Prnjavora.

malinjak
Manifestaciju je otvorio načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Branko Stojnić, koji je rekao da je malinarstvo na području Gradiške nova grana poljoprivrede kojom se proizvođači sve više bave od 2015. godine.

malina
“Na području Gradiške proizvodnja malina zasnovana je na 40 dunuma. Prošle godine proizvedeno je 7,5 tona malina, a ove godine očekuje se prinos od 15 tona”, naveo je Stojnić.

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača malina i jagodičastog voća “Ilda” iz Gradiške, čiji je potpredsjednik Ulfet Brkić rekao da se broj proizvođača koji se bave malinarstvom na području te opštine svake godine povećava.

“Udruženje je osnovano 2015. godine i ima 23 člana, od kojih se proizvodnjom maline bavi njih 13. Malina je ove godine dobro rodila, malinari su zadovoljni, a imamo i organizovan otkup”, naveo je Brkić, koji uzgaja maline od 2014. godine i dodao da je zadovoljan prinosom ubranim na dva dunuma.

Velimir Čigoja iz Laktaša uzgaja maline od 2015. godine i kaže da se od malinarstva može solidno zaraditi.

“Malinu sam zasadio na pet dunuma, prinosi su solidni, a i Ministartvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predvidjelo je podsticaje za ovu proizvodnju”, rekao je Čigoja.