Za svaki drugi porođaj u BiH srećna porodica se zahvali medicinskom osoblju kovertom s novcem ili poklonom.

Građani široke ruke: Za bebu počastimo osoblje  u porodilištu prosječno sa 141 KM
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Godišnje za “čašćenje”, odnosno mito u porodilištima građani daju više od dva miliona maraka, a jedan od osnovnih uzroka korupcije su loši uslovi u bolnicama.

Ove porazne podatke o našoj svakodnevici i zdravstvenom sistemu pokazalo je istraživanje „Borba protiv korupcije u porodilištima“, koju je tokom četiri mjeseca radilo Udruženje “Baby Steps”. Putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 majki iz 38 porodilišta u BiH.

Čak 50 odsto porodilja izjavilo je da su one ili članovi njihove porodice dali novac ili poklon u porodilištu.

– Rezultati jesu poražavajući, ali nisu iznenađujući. Procenat je pokazao da je ono o čemu se priča u hodnicima, čekaonicama, na poslu, nažalost istina. Gotovo da nema trudnice u BiH koja se na neki način nije susrela sa činjenicom da bi trebala nekome nešto pokloniti prije ili poslije poroda – izjavila je za Srpskainfo predsjednica udruženja Amila Tatarević.

Analiza

Na osnovu ukupnih odgovora o iznosu novca i vrijednosti poklona kojeg su porodilje dale medicinskom osoblju, članovi udruženja obračunali su i prosječnu vrijednost mita. Po tome, doktore za dolazak bebe na svijet “častimo” sa 141,65 KM.

Kako je polovina porodilja u anketi potvrdila da su ona ili njeni članovi porodice dali novac ili poklon u bolnici, a znamo da u BiH bude oko 30.000 poroda godišnje, dolazimo do grubog podatka da građani godišnje za mito u porodilištima daju 2,1 milion KM.

Najveći broj anketiranih žena, skoro 70 odsto, porodilo se u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Banjaluci i Bihaću. Ubjedljivo najviše se javilo majki koje su djecu rodile lane, te 2019. godine. Ti podaci su izuzetno značajni, napominju iz udruženja, jer dokazuju da je riječ o trenutnom stanju u porodilištima, a ne iskustvima od prije desetak godina.

Udruženje je analiziralo još i pojedinačno podatke po porodilištima, te su u okviru njih posmatrali postotak korupcije.

– Stanje je u svakom porodilištu daleko od idealnog, ali u nekim porodilištima je manji procenat, u nekim veći u odnosu na ukupni od 50 odsto. Konkretno, analiza rezultata ankete po porodilištima je pokazala da je najveći procenat korupcije u Univerzitetskom kliničkom centru RS, gdje iznosi 68 odsto i ogleda se u datim kovertama i skupocjenim poklonima prije ili poslije poroda, javno ili tajno – precizirala je Tatarevićeva.

Kupuju “bolju” uslugu

Kakva su iskustva žena iz banjalučkog porodilišta prije dvije godine objavilo je i udruženje “DRIP”. I oni su tada upozoravali na poraznu činjenicu da budući roditelji, kao i bliža rodbina, u porodilište donose koverte s novcem i poklone u nadi da će tako “kupiti” sebi bolju uslugu.

Dubravka Vujnović Božić, jedna od članica tog udruženja, priča za Srpskainfo da su i žene koje su dolazile kod njih na predavanja mahom govorile kako su već odvojile novac za porod.

– Mi imamo naviku i osjećaj obaveze da trebamo ljekare da počastimo. To je nešto što kod nas živi, hrani se, hranimo ga mi kao narod, hrani ga vlast. Dok se svi zajedno ne probudimo, ne shvatimo da to nije način da neko radi svoj posao, do tada će nam biti ovako kako jeste – komentariše ona.

Nije problem pacijenata što su naši ljekari nedovoljno plaćeni za posao koji rade, napominje Vujnović Božić, već problem sistema koji treba rješavati na višem nivou.

– Znam ljekare koji odbijaju novac, kojima je to ispod časti, i skidam im kapu. Najiskrenije, ne vjerujem ni da bi ljekar pustio ženu da se pati, da ne daj bože dođe do kobnog ishoda po nju i dijete jer nije dala novac – ocjenjuje naša sagovornica.

Pad ugleda

U Udruženju medicinskih sestara, tehničara i babica RS poručuju da pojava davanja mita u porodilištu ugrožava zdravstvenu profesiju i uništava joj ugled koji je imala.

– Ovo je humano zanimanje, koje je uvijek bilo specifično, teško i odgovorno. Kod nas vlada pogrešno mišljenje da ako se nekome nešto  pokloni da će imati bolju pažnju. To bi trebalo presjeći – ističe predsjednica Živana Vuković Kostić.

Ona poziva pacijente da njihovom udruženju prijave svoje iskustvo s mitom, kako bi se ti radnici sankcionisali, ali istovremeno svjedoči i da do sada nisu imali nijednu takvu prijavu.

– Po gradu se, na primjer, priča “dao sam novac”, ali zvanično niko neće da kaže kome, njegovo ime i prezime, da se ta osoba sankcioniše. Ljudi onda ćute, kažu kako neće da se zamijeraju, jer će im možda taj radnik opet trebati – govori Vuković Kostić.

I Udruženje “Baby Steps” kontaktiralo je porodilišta i resorna ministarstva, a prema odgovorima koje su dobili, ni oni u posljednjoj deceniji nisu zabilježili niti jednu prijavu korupcije.

Iz Komore doktora medicine RS, koju smo kontaktirali za komentar, poručuju da imaju nultu toleranciju prema korupciji među svojim članovima, ističući da u potpunosti podržavaju pronatalitetnu politiku. Ipak na samu anketu i njenu validnost imaju primjedbi.

Između ostalog, procenat od čak 43,6 odsto anketiranih porodilja sa visokom stručnom spremom, te čak 11,6 odsto sa postdiplomskim obrazovanjem govori da je, na žalost, uzorak ove ankete daleko od reprezentativnog za našu zemlju.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/ RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/ RAS SRBIJA

– Ovakvu metodologiju i dizajn ankete ne možemo prihvatiti, kao istraživački validnu i rezultate ova ankete moramo uzeti sa velikom rezervom. Žao nam je što je velika energija uložena u ovu anketu i voljni smo pomoći u dizajniranju budućih sličnih anketa koje će pokazati pravu sliku ovog problema odnosno stvarne razmjere korupcije u ovom segmentu zdravstvene zaštite- izjavio je za Srpskainfo doktor Saša Vujnović, dodajući da je zajednički cilj Komore i pacijenata da se korupcija u potpunosti iskorijeni iz zdravstva.

“Medicinari sami traže novac”

Anketirane majke, njih 33,7 odsto, novac u porodilištu je dalo medicinskim sestrama, a 29,4 odsto ljekaru koji ih je primio. Skoro 30 odsto žena smatra da je nephodno dati novac ili poklon nekome od osoblja kako bi imale bolji tretman, a devet odsto odgovara da mito treba dati “za svaki slučaj”. Isto tako, 38,9 odsto ispitanica smatra da je loše davati novac ili poklon, ali i da je neophodno “da osoba osigura da prođe što bolje u porodilištu”, dok 10,7 odsto ne misli da je loše, već da je “to odraz naše kulture, oduvijek se poklanjalo medicinskom osoblju”.

Osim činjenice da porodilje same nude novac i poklon zbog boljih uslova u porodilištu, često se dešava da se od porodilja i traži novac za pružanje zdravstvene usluge. Naime, 4,6 odsto anketiranih tvrdi da je od njih ili partnera novac tražen direktno, a 14,8 odsto da im je novac tražen posredno.

– Upravo ova činjenica još više zabrinjava i ukazuje na alarmantan problem u sistemu, gdje ne samo da medicinsko osoblje prihvata poklone i novac, već ga i direktno ili indirektno traži – navodi se u istraživanju „Borba protiv korupcije u porodilištima“.

Korupcija

Predsjednica Udruženja “Baby Steps”, Amila Tatarević, napominje da je problem u našem društvu činjenica da su koverte i pokloni u porodilištima postali toliko ukorijenjena praksa da se smatraju dijelom običaja i tradicije, a ne nečim lošim, što su čak pokazali i odgovori medicinskog osoblja na anketu.

– Kada se nešto što je u početku smatrano pogrešnim, u našem slučaju mito, dešava u okruženju kao sasvim normalna stvar i prihvata kao normalno ponašanje, mijenjaju se i stavovi medicinskog osoblja o tome šta je ispravno, a šta ne. Stoga se vremenom povećava stopa korupcije, a društvo tone sve dublje. I dalje postoje pojedinci koji su moralni i ne primaju poklone niti iste traže, ali ih je sve manje. Da bi se nešto što je moralno primjenjivalo i da bismo imali poštivanje moralnih odgovornosti, moramo moral potkrijepiti pravilima – ističe ona.

Dodaje kako je nužno regulisati i jasno definisati pravila i moralne odgovornosti i kada govorimo o korupciji. Napominje da nije dovoljno imati negdje u ladicama akt koji definiše antikoruptivne mehanizme, već imati definisane procedure i postupke koji se primjenjuju svakodnevno u praksi.

– Samo tako možemo pričati o efikasnom sistemu. Upravo adekvatan sistem je razlog zašto u inostranstvu nemamo ovaj nivo korupcije. Jasno se definišu procedure i postupci, te onemogućava stihijsko uvođenje korupcije u praksu i običaj – zaključuje Tatarević.

RAĐALE SAMO JEDNOM

Veliki broj pitanja u anketi se odnosio i na uslove u porodilištima. U dobijenim podacima mnogo je toga što nas navodi na razmišljanje, ističe Amila Tatarević.

– Suštinski ne možemo izdvojiti pitanje gdje je stanje dobro. Treba unaprijediti naš zdravstveni sistem, kako da porođaj učinimo lakšim, poboljšamo kvalitet usluge, pružimo neophodnu podršku porodici i trudnici… Sve su to pitanja koja se tiču svih nas. Podatak koji cijelo naše društvo treba da natjera da dobro razmisli o našoj budućnosti jeste da je najveći broj ispitanica rađalo samo jednom – poručuje ona.

Srpskainfo