LAKTAŠI, 16. aprila – Gradnja dionice od laktaškog sela Drugovići do Prnjavora je pri kraju, tako da bi vozači od ovog ljeta mogli da koriste kompletan autoput “9. januar” od Banjaluke do Doboja.

Drugovici

Dane do tog trenutka najviše odbrojavaju vozači jer će putovanje od Banjaluke do Prnjavora biti mnogo kraće i udobnije. Da radnici “Integral inženjeringa” Laktaši i “Granita” Skoplje neumorno rade uvjerila se i ekipa “Glasa Srpske”, koja je u petak sa dijelom tima za nadzor radova, inženjerima Mladenom Predojevićem i Filipom Babićem, obišla četiri najbitnije tačke na ovoj dionici.

Riječ je tački za uklapanje na magistralnom putu u mjestu Hrvaćani i Lišnja, zatim tunel “Potočani” i usjek galerija “Radunjevac”. Kod galerije “Radunjevac” dočekao nas je inženjer u “Granitu” Igor Atanasovski. Prema njegovim riječima, galerija je izgrađena da bi zaustavila klizište koje im je stvaralo velike probleme.

– Osim klizišta, nismo imali većih problema prilikom gradnje ove dionice autoputa – rekao je Atanasovski.

Direktor preduzeća “Autoputevi RS” Dušan Topić kaže da su konačno dočekali proljeće kako bi otvorili sve frontove na gradilištu i završili preostale radove.

– U narednih desetak dana radiće se sve faze duž preostalih 25 kilometara. Prije svega, radiće se na završetku slojeva nasipa, a paralelno s tim biće nastavljeno asfaltiranje. Veliki dio trase je već sad pod jednim ili dva sloja asfalta, dok će se narednih dana nastaviti raditi ostali – kazao je Topić.

Dodao je da se pored toga završavaju i, između ostalih, prilazi nadvožnjacima.

– Nakon toga, duž autoputa biće postavljena putna oprema, i to horizontalna i vertikalna signalizacija, zvučne barijere, odbojne ograde i zaštite ograde. Pred nama su neka tri-četiri mjeseca intenzivnog posla, što znači da bismo, onako kako smo i najavili, u ljetnim mjesecima mogli da završimo sve i pustimo autoput u saobraćaj – rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, u kompletan autoput “9. januar”, čija je dužina 72 kilometra, biće uložena 402 miliona evra.

– Završetkom radova biće zatvoren i sistem naplate od Banjaluke do Doboja, dok se to, kad je u pitanju Gradiška, može očekivati krajem godine jer je u toku tenderska procedura za izvođenje radova – kazao je Topić.

Prnjavorčanin Mirko D. kaže da jedva čeka da bude završeno i ovo malo dionice što je ostalo da bi mu put do Banjaluke, gdje radi, bio mnogo kraći.

– Osim što će mi trebati manje vremena, sačuvaću i koliko-toliko automobil – rekao je ovaj vozač.

Prva dionica autoputa Banjaluka-Doboj, od Prnjavora do Doboja u dužini od 36,6 kilometara autoputa, otvorena je 11. septembra 2016. godine, dok je dio druge dionice od Prnjavora do Banjaluke na potezu od Mahovljanske petlje do laktaškog sela Drugovići u saobraćaj puštena u oktobru prošle godine.

Koridor “5 C”

Dušan Topić je istakao da su u toku pripreme tenderske dokumentacije za izgradnju koridora “5 C” od dionica Johovac-Rudanka u dužini od sedam kilometara sa dvije petlje.

– Već iduće sedmice imamo još jedan sastanak, kompletiramo tendersku dokumentaciju i čekamo da hrvatska strana dobije građevinsku dozvolu kako bismo raspisali tender  za most preko Save – kazao je Topić i dodao da istovremeno pregovaraju sa kineskim partnerima za autoput prema Mliništu i Prijedoru, a otpočete su aktivnosti i za dionice Vukosavlje-Brčko-Bijeljina.

 

Glas Srpske