LALTAŠI, 10.januara- U Grčkoj će do kraja pandemije postojati dvije kategorije turista – oni koji su vakcinisani i oni koji nisu, najavio je ministar turizma te zemlje Haris Teoharis.

GRCI UVODE NOVO PRAVILO Ko se vakciniše može na ljetovanje bez ikakvih restrikcija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Uintervjuu za Protohemu, Teoharis je naglasio da vakcinisani putnici više neće morati da budu testirani ili smješteni u karantin ukoliko pri ulasku u zemlju pokažu potvrdu o vakcinaciji.

Svi koji budu vakcinisani u Grčkoj dobiće digitalni sertifikat, a slične potvrde planira da uvede i većina evropskih zemalja

– Uveliko se razgovara o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemlje polaska i odredišta – rekao je Teoharis.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Za one koji nisu vakcinisani, biće proširene mjere kontrole na granicama, dodao je ističući da postoji sveobuhvatan plan za podršku kompanijama i radnicima pogođenim epidemiološkom krizom.

– Vakcinacija ima direktan pozitivan uticaj na dva nivoa. Prvo, grčki građani, a posebno najugroženiji, postaće sigurniji. Privredna aktivnost će postepeno povratiti svoj uobičajeni tempo. Drugo, vakcinacija će stvoriti klimu optimizma i to će se odraziti na turističke rezervacije iz zemalja koje nas zanimaju, poput Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije – objasnio je Teoharis.

Vjerovatnoća da vakcinisani ljudi dobiju korona virus veoma je mala, pojašnjava dalje grčki ministar, zbog čega ta zemlja ne planira da ih podvrgava testiranju i karantinu. Za one turiste koji nisu vakcinisani, mjere će zavisiti od toka vakcinacije i epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze.

Srbija nudi “kiparski sporazum”

Do marta bi trebalo da se zna da li će Grčka dozvoliti srpskim turistima da ljetuju na Egeju. Budući aranžman mora da bude riješen bilateralnim sporazumom dvije zemlje, a Srbija nudio “kiparski protokol”, rekao je za magazin Novosti direktor Udruženja turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

Kipar je zemlje podijelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz “crvene zone” moraju da imaju PCR test i putno osiguranje, a mogu da ih testiraju ponovo na granici. Ako su pozitivni Kipar im obezbjeđuje povratak kući.

Turisti iz “žute zone” moraju da imaju osiguranje i PCR test. “Siva zona” podrazumijeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz “zelene zone” treba samo da imaju kovid osiguranje.

Ministarska turizma Tatjana Matić je već razgovarala sa Grcima i tražila je da se prije sezone unaprijed tačno utvrde uslovi pod kojim državljani Srbije mogu da putuju u Grčku. Građani Grčke inače sve vrijeme mogu da dolaze u Srbiju bez ograničenja.

– Kiparski protokol je najbolji, ali tamo se stiže samo avionom, a mi sada pravimo modalitet i za turiste koji će u Grčku ići kolima ili autobusom – ističe Seničić.

Prijedlog JUTA je da se na granici radi brzi test koji u Grčkoj košta 30 evra, što je jeftinije nego u Srbiji. Biće gužve na granici, ali i to je neko rješenje.

Vakcina se za sada ne spominje, ali kad počne masovna vakcinacija sertifikat će biti glavni uslov za putovanja.

Srpskainfo