Grčka će platiti smještaj turistima koji budu pozitivni na virus korona tokom boravka u toj zemlji, izjavio je u portparol grčke vlade Stelios Petsas.

– Biće smješteni u hotelu, a troškove će snositi država Grčka. To smo radili u prošlosti i nastavićemo i dalje – rekao je novinarima Petsas, objavili su grčki mediji.

Petsas je podsjetio da Grčka plaća smještaj onima koji su došli u tu zemlju i moraju da ostanu u karantinu, otkad je Grčka zatvorila svoje granice.

– Hiljade ljudi prošlo je kroz proces karantina – naglasio je Petsas i naveo da se testovi na Kovid-19 rade na međunarodnom aerodromu u Atini, a posjetioci ostaju u hotelu jednu noć dok ne stignu rezultati testa.

Zatim, kako je dodao, u zavisnosti od rezultata testa na virus, turisti mogu ostati u sedmodnevnom karantinu ili pod strogim nadzorom 14 dana, ako su pozitivni.

– Nastavićemo s tom praksom, s jednom razlikom. Očekujemo daleko manji broj slučajeva, a nadamo se da ih neće ni biti, jer se epidemiološki ciklusi kreću na dole u evropskim zemljama odakle očekujemo turiste – rekao je portparol grčke vlade.

– Naš cilj je da obezbijedimo maksimalnu sigurnost za mještane i turiste – naglasio je Petsas.

Međutim, on nije pojasnio hoće li Grčka, pored smještaja, platiti i hranu i lijekove turistima pozitivnim na Kovid-19, prenio je portal B92.

Podsjetimo, Grčka od 15. juna otvara granice za turiste iz 29 država, a za ulazak u zemlju nije potreban negativan test na virus korona, niti je obavezana boravak u karantinu. Ipak, biće nasumičnog testiranja onih koju pređu granicu.

RTRS