LAKTAŠI, 22. februara – Četiri osobe umrle su od posljedica i komplikacija sezonske gripe virusa tipa A i B a kod jednog umrlog potvrđeno je pisustvo virusa H1N1 odnosno Svinjske gripe, potvrđeno je na hitnoj konferenciji za medije Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona. Kod svih preminulih riječ je o komplikacijama uz njihova hronična oboljenja, a svi preminuli dolaze iz različitih opština kantona, saopšteno je na hitnoj konferenciji Zavoda za javno zdravstvo TK.

– Epidemiološka situacija u TK je nesigurna, a komplikuje je i nepovoljna epidemiološka slika sa virusom morbila u susjednoj Srbiji – izjavila je Maida Mulić, direktorka Zavoda za javno zdravstvo TK.

Ona je dodala da nije zabilježen porast broja oboljelih u odnosu na prethodnu godinu.

– Poduzete su mjere organizacijske prirode. Izdate su mjere preporuke za zaštitu, a u UKC je još prije dva mjeseca redukovan režim posjeta. Sada je redukovan i operativni program – rekao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

Prvi slučaj desio se 19. 02. kada je mlađa ženska osoba preminula od komplikacija svinjske gripe, odnosno H1N1.

Svi preminuli su prethodno bili hospitalizovani u UKC – u Tuzla a dolaze iz opština Tuzla, Kladanj, Živinice i Banovići.

– U Klinici za infektivne bolesti UKC –a Tuzla trenutno je hospitalizovano 15 pacijenata od kojih je kod pet izolovan virus gripe H1N1 – rekao je Sead Ahmetagić, direktor Klinike za infektivne bolesti UKC -a Tuzla.

ATV