GRADIŠKA, 26. marta – Zbog vanredne situacije koju je uzrokovala pandemija korona virusa sva teretna vozila koja obavljaju robni promet kroz Republiku Hrvatsku obavezni su da koriste granične prelaze Gradiška, Šamac i Bijača, a oni koji saobraćaju kroz Srbiju – prelaze Karakaj, Vardište i Rača.

Gradiska-granica-foto-Milan-Pilipovic-2

Velike kolone vozila stvorile su se posebno na graničnim prelazima Gradiška i Šamac gdje kolone otežavaju život i građanima koji žive u blizini. Dodatno situaciju otežava i postojanje koridora i pratnje kroz Hrvatsku.

Na graničnom prelazu Gradiška su duge kolone teretnih vozila u oba smjera. Na ovom graničnom prelazu sinoć se stvorila kolona i do sedam kilometara zbog čega je morala intervenisati i saobraćajna policija. Kolona se nalazi na auto-putu, a promet funkcioniše tako da pripadnici MUP RS po dva-tri vozila doprate do graničnog prelaza.

Na ovom prelazu i danas je najkritičnija situacija, kolone su i do osam kilometara, zbog toga je savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman apelovao na vozače teretnih vozila da koriste i ostale granične prelaze obzirom na to da nema potrebe da se na ovom stvaraju kilometarske kolone.

– Na ostalim graničnim prelazima se promet normalno odvija skladno odlukama kriznog stožera i nadleznih tijela – je portparol GP BiH Franka Vican.

Hofman je pojasnio da su samo granični prelazi Gradiška, Šamac, te Bijača određeni za teretna vozila koja tranzituju kroz Hrvatsku, a da se svih ostali mogu koristiti za prekogranični saobraćaj.

Na graničnom prelazu Šamac veliki broj teretnih vozila čeka na izlasku iz Bosne i Hercegovine, a MUP Republike Hrvatske je zbog snježnih padavina zatvorio saobraćanje za vozila preko sedam i po tona na graničnim prelazima Izačić i Ličko Petrovo selo.

Kada je u pitanju Srbija, donesena je odluka da se robni promet odvija preko prelaza Karakaj, Vardište i Rača. Duga kolona teretnih vozila za robni promet koji čekaju da uđu u BiH je i na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika.

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić rekao je Srni da danas nisu dobili nikakve garancije da će se ukinuti koridori i pratnja kroz Hrvatsku.

Zbog ovakve situacije ministar saobraćaja i veza BiH Vojin Mitrović i ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić razgovarali su sa ambasadorom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem i dogovorili formiranje radnih grupa na svakom graničnom prelazu posebno.

– Jutros je formirano to operativno tijelo na nivou BiH i Hrvatske u koje su uključeni pomoćnici ministara bezbjednosti, saobraćaja i veza, entitetski ministri saobraćaja, Granična policija, Uprava za indirektno oporezivanje i Veterinarska kancelarija BiH. Očekujem da operativna grupa već sutra konstatuje stanje na graničnim prelazima i predoči ga vladama BiH i Hrvatske – rekao je Mitrović i dodao da se ovaj problem mora riješiti u naredna dva-tri dana, prenosi Klix.