BANJALUKA, 23. DECEMBRA  – Čak 79,7 odsto građana Republike Srpske je protiv ulaska BiH u NATO, rezultati su istraživanja javnom mnjenja o evroatlantskim integracijama BiH koje su danas prezenatovali predstavnici Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

Doktorand FPN-a Helena Krnetić rekla je da je 51,1 odsto ispitanika uvjereno da bi samo pristupanje NATO integracijama dovelo do ugrožavanja opstanka Republike Srpske.

“Kada je riječ o EU, nju građani doživljavaju u političkom i ekonomskom smislu kao stabilniju cjelinu i pri tome je to privlačniji prostor. Čak 48,8 odsto ispitanika je dalo podršku za ulazak BiH u evropske integracije”, rekla je Krnetićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je navela da je ispitivanje stavova građana Republike Srske o ulasku BiH u evropske integracije i NATO obavljeno u tri faze.

“Prva faza je završena u oktobru 2019. godine, druga u februaru, a treća u junu ove godine i u sva tri istraživanja smo dobili prilično ujednačene rezultate, odnosno evidentan je negativan stav građana Srpske prema ulasku u NATO”, naglasila je ona.