BEOGRAD , 17. novembra – Agencija za lijekove i medicinska sredstva Srbije izdala je hitno upozorenje ljekarima i pacijentima o štetnosti lijekova za visok pritisak koji sadrže aktivnu supstancu hidrohlortiazid i mogu eventulano da izazovu nemelanomski rak kože, a na tom spisku su 32 medikamenta.

 LJEKICI

Predstavnika Agencije Pavle Zelić rekao je da lijekovi neće biti povučeni sa tržišta i da pacijenti ne treba da prekidaju terapiju, ali da budu na oprezu i da paze na eventualne promjene na koži.

On je pojasnio da je hidrohlortiazid diuretik supstanca koja se široko primjenjuje kod hipertenzije i raznih drugih stanja, kao i da su rezultati dvije studije u Danskoj na pacijentima, koji su 11 godina koristili lijekove sa tom supstancom, pokazali da je učestalost mogućnosti dobijanja nemelanomskih karcinoma kože, koji su, inače, izuzetno rijetki, neznatno povećana.

“Za planocelularni karcinom učestalost je jedan do 34 na 100.000 pacijenata, a sada se povećava 4,7 puta, a za bazocelularni od 30 do 150 na 100.000 ljudi i povećava se 1,3 puta. Reč o promilima i jako je mala vjerovatnoća”, izjavio je Zelić za televiziju “Prva”.

Istakavši da u Srbiji nije zabilježen slučaj pojave tih karcinoma, Zelić je savjetovao pacijente, prije svih one koji 11 godina piju te lijekove, da prate sve promjene na koži i odmah obavijeste ljekara ukoliko primijete neuobičajene pojave.

“Pismo /upozorenje/ je mera opreza i izdato je i u Hrvatskoj i drugim zemljama EU. Ono nije razlog da se lek povuče sa tržišta. Povećava se oprez na mogućnost pojavljivanja ovih izuzetno retkih tipova karcinoma. Sve ovo je regulatorna mera čiji je cilj da budemo oprezniji”, rekao je on.

Televizija “Prva” objavila je da su na spisku lijekovi “enelapril”, “vivace”, “termikol”, “korace”, “telmipres”, “skopril”, “iruzid”, “nebilet”, “mikardis”, “prilazid”, “losar”, “erinorm”, “hemokvin”.

Na spisku su i lijekovi “hemopres”, “irbenida”, “prilenap”, “prilinda”, “tensek”, “janida”, “ampril”, “kazakombi”, “enap”, “lorista”, “tolukombi”, “valsakombi”, “lodoz”, “kondiovan”, “monopril”, “enates”, “binevol”, “tritace” i “diunorm”.

 

Nezavisne


Novum
Novum
Novum
Novum