– Dobro sam, malo mi je samo žao što nisam sa kolegama na poslu. Dva testa su bila negativna, sada jedva čekam 29. april da istekne rok od 14 dana za samoizolaciju pa da priskočim u pomoć i vratim se na radno mesto u Kliničkom centru u Nišu.

Ovako priča anesteziolog Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš dr Milena Stojanović, čija je fotografija još na početku epidemije korona virusa, na kojoj se vide ožiljci poslije skoro cijelog dana provedenog pod maskom na poslu, postalo svojevsratan simbol svih tihih heroja u borbi za svaki ljudski život, piše Blic.

Fotografija hrabre doktorke, koja jeSvi članci među prvima pokazala kako izgleda lice ljekara poslije četvoročasovnog nošenja zaštitne opreme i rada u jedinici intenzivne njege, privukla je veliku pažnju u javnosti i ukazala na to kakve napore medicinski radnici čine radeći na suzbijanju Covid-19, a potom je javnost saznala i da je dr Milena Stojanović oboljela od korone.

Da se radi zaista o pravoj heroini potvrđuju i njene riječi da jedva čeka da prvog dana od potpunog izlečenja ponovo bude na svom radnom mjestu.

– Saznala sam da sam pozitivna 31. marta. Imala sam samo dva dana neku malu temperaturu od 37,5 do 37,7 stepeni Celzijusa. To je bilo samo dva dana. Pošto se naši anesteziolozi testiraju redovno prije svakog turnusa, pred treći ulazak u smjenu imala sam te simptome i onda tražila da se vanredno testiram da se ne bih vraćala na posao i eventualno ugrožavala ljude. Moja je obaveza bila da isključimo mogućnost da ne bih svoj kolektiv dovodila u opasnost. Pošto je nalaz bio pozitivan, ostala sam u samoizolaciji jer u to vrijeme još nije bilo privremenih bolnica. Sve vrijeme sam bila dobro, stabilno. Bila sam u kontaktu sa infektolozima. Oni su mi govorili da uradimo laboratorije, radili smo rendgen pluća – priča dr Stojanović.

Ona kaže da joj je najteži bio psihički prolazak kroz cijelu situaciju, ali da je sve uspješno prebrodila zahvaljujući prvenstveno svojoj porodici.

– Kada sam saznala da sam pozitivna, bilo je najteže sačekati tih 14 dana da što prije isteknu da se ponovo testiram. Psihički je jako teško bilo proći kroz sve to. Osim toga, ništa mi posebno nije falilo. Roditelji iz Grdelice sa kojima sam bila u kontaktu 24 časa, i moj vjerenik, pružali su mi najveću podršku. Naravno i kolege, koji su se javljali neprekidno, zvali i slali poruke za sve što treba u svakom trenutku – otkriva hrabra doktorka.

Nakon 14 dana od prvog testiranja, u ponedjeljak i utorak, ponovo je dva puta testirana i oba nalaza su bila negativna. Sada čeka istek od narednih 14 dana u samoizlaciji, do 29.aprila, da bi mogla da se vrati na posao.

– Želja mi je da se što prije vratim na posao. Vidim da su moje kolege već mjesec i po dana u velikom poslu i sigurna sam da bi im pomoć dobrodošla. I te prve nedjelje dok sam radila, počeli su da pristižu prvi teški, zahtjevni pacijenti koji zahtjevaju dvadesetčetvoročasovni nadzor. Nadam se da se što prije vratim i priskočim u pomoć – kaže ova srpska heroina.

Srpskainfo