LAKTAŠI, 31. maja – U laktaškoj i gradiškoj opštini incirano je više akcija u cilju uređenja životne sredine, javnih površina, okoliša državnih ustanova i preduzeća, porodičnih dvorišta i balkona.

cvece-foto-M-Pilipovic

Komunalno preduzeće „Gradska čistoća” u Gradiški organizovalo je izbor najuređenih dvorišta i balkona, učenici srednjih škola proizveli su ove godine više hiljada sadnica cvijeća kojima su ukrasili savsku obalu i druga mjesta u gradu.

Željko Bilbija, direktor „Gradske čistoće” naglašava da su učenici Srednje stručne i tehničke škole iz Gradiške u plastenicima ovog preduzeća proizveli 6.500 sadnica cvijeća. Kaže da su time bitno doprinjeli uređenju životne sredine.

– Naši učenici su tako, osim izučavanja poljoprivredne struke, sticanja praktičnog znanja, bitno doprinjeli izgledu svoga grada i okoline – rekao nam je Darko Golić, direktor Srednje stručne i tehničke škole.

Učenice Željana Mandić i Nikolina Šerbula kažu da su srećne zato što je njihov grad pun cvijeća, zelenila i cvjetnjaka jer to stvara lepu sliku na ulazu u Republiku Srpsku. Maštovitim i mirisnim cvjetnim vrtovima mogu se pohvaliti „Kulturni centar”, Dom zdravlja, VŠ „Primus”, JU „Lepa Radić”, mnoge ulice te domaćinstva.

– Stanovnici Gradiške su shvatili da izgled ovog grada stvara sliku o cijeloj RS i BiH jer ovdje svakodnevno u zemlju ulazi hiljade ljudi iz Evrope i svijeta. Oni imaju šta da vide jer ih odmah na graničnom prelazu dočekuju lijepi prizori – navode u Visokoj školi „Primus”, gdje su zaposleni zajedno sa studentima posadili nekoliko hiljada cvjetova.

Za njima mnogo ne zaostaju ni najmlađi iz vrtića „Lepa Radić” koji su takođe, već po tradiciji, na početku sezone uz asistenciju i pomoć loaklne uprave zasadili mali cvjetnjak u centru grada.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

U laktaškoj opštini, kaže načelnik Ranko Karapetrović, godinama sve više podstiču uređenju životne sredine.

– Osim preduzeća kojima je to zadatak, važno mesto i ulogu imaju mještani jer svako dvorište, svaki balkon, vazna sa cvjećem ili pokošena trava su bitan doprinos izgledu našeg mjesta – kaže Karapetrović.

Pozitivni trendovi doprinose i proizvođačima cvjeća i ukrasnog bilja iz Lijevče polja koji svake godine povećavaju svoju proizvodju i plasiraju na tržište.

Izbor najuređenijih dvorišta u Prnjavoru

Opštinska Komisija u Prnjavoru objavila je javni poziv za izbor najuređenijeg kutka u ovoj sredini. Obuhvaćene su četiri kategorije, dvorišta porodičnih stambenih objekata i škola, zajednica etažnih vlasnika te balkoni i terase.

Kriteriji su održavanje i njegovanje biljaka i zemljišta, vrjednost biljnog pokrova, estetski ugođaj i ambijent, uloženi trud i kreativnost, ukupno idejno i hortikulturno rješenje.

 

Blic