KURŠUMLIJA, 11. oktobra – Više od mesec dana traje konkurs lokalnog ugostitelja i odbornika iz Kuršumlije – ko pronađe fabrički pogon izraelskog investitora za koji je potpredsednik skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao da je otvoren još krajem proleća, dobiće na poklon njegovu kafanu.

kafana

Kafanu je zadržao, jer dok se Kuršumlijom šire priče o nevidljivoj fabrici, Marinković je promenio izjavu. Sada kaže da Izraelci ipak nisu još došli, iako je tvrdio da je fabrika otvorena.

Istovremeno, obećava da će Izraelci u Kuršumliju sigurno doći i da će “oživeti” napušteni pogon konfekcije “7. juli”. Kada, ne zna se.

Dotle konkurs je na snazi. Televizija N1, koja se dala u potragu za nevidljivom fabrikom, prenela je izjave stanovnika Kuršumlije.

“Nismo čuli za fabriku”, “Stvarno? Ne znam”, “Nemam pojma” – samo su neke od izjava građana u čijem gradu, ako je verovati prvoj izjavi potpredsednika Skupštine fabrika već uveliko radi.

– To se priča, ali ja ne znam da je počelo da radi. Trebalo je da bude gde je konfekcija 7. juli, ali ništa se ne otvara – pričaju razočarano.

 

Napuštena zgrada konfekcije
FOTO: N1 / SCREENSHOT
Napuštena zgrada konfekcije “7. juli”

A, kako je upošte nastala priča o nividljivoj fabrici i ovaj neobičan konkurs. Da je otvorena i da radi izjavio je koji je nedavno na TV Pink rekao:

– Izraelska firma je skoro, pre dva, tri meseca otvorila pogon u Kuršumliji. Imamo sada po jednu fabriku u celom tom delu južne i istočne Srbije – rekao je Marinković.

Tako je za fabriku čuo opoziocioni kuršumlijski odbornik “Gvozdenog puka” i odlučio da onom ko je nađe i dokaže da postoji pokloni sve što ima – svoju kafanu.

– Ja nikad nisam svoju reč pogazio. Onome ko je nađe, odmah idemo kod notara da mu prepišem kafanu – kaže Slavko Ilić.

Televizija N1 uspela je da pronađe zgradu u kojoj je navodno otvorena fabrika, ali je ona i dalje kakva je bila – napuštena.

– Imamo mi dosta fabrika, ali džabe kad je to napušteno. Ruinirano, niko ne vodi računa – priča Mirko Jovanović.

Vladimir Marinković
FOTO: Z. ILIĆ / RAS SRBIJA
Vladimir Marinković

Napuštena fabrika ipak i dalje čeka investitora. Marinković danas tvrdi da nije rekao da fabrika radi.

– Ne, ja sam rekao da će biti zaposleno. I to je definitivno. Ugovor je potpisan – tvrdi Marinković.

Stiglo je objašnjenje, ali priča o nevidljivoj fabrici u Kuršumliji ostaje. Polako se pretvara u legendu.

– Mi građani Kuršumlije svakog dana tražimo tu fabriku, ali izgleda da je to rađeno nekom novom stelt tehnologijom – kaže meštatnin Slavko Ilić.

Slavko IlićFOTO: N1 / SCREENSHOT
Slavko Ilić

Njegov sugrađanin Đura Cahun, s druge strane, dodaje da čeka Mojsija “da dođe i da ih povede”.

– Kakvi Izraelci, ovde niko nije dolazio nikad. To je samo lagarija i laž – kaže Cahun.

U međuvremenu, fabrička hala služi i kao oglasna tabla. A investitor kad dođe, ako dođe, najpre će morati da raskrči trnje i rastinje sa prilaznog puta koji služi za uvoz repromaterijala i odvoz gotovih proizvoda, navodi N1.

 

Blic