Vlada Republike Srpske će na sutrašnoj sjednici da razmatra prijedlog smanjenja marži na osnovne životne namirnice, potvrđeno je za Srpskainfo u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Trenutno je, po Uredbi iz aprila ove godine, maksimalna marža u veleprodaji deset, a u maloprodaji osam odsto. Prijedlog je da se smanji na osam i šest odsto.

Uredbom je, inače, marža ograničena na so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, margarin, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer, hrana za dojenčad i hrana za bebe.

Pri formiranju cijena, marža je ograničena samo na kuhinjsku so u pakovanju od jednog kilograma, kod margarina samo margarin od 250 grama i 500 grama bez dodatnih svojstava, mlijeko i jogurt, koji su pakovani u plastičnu foliju od jednog litra, kod hljeba, samo bijeli, odnosno polubijeli hljeb od 600 grama, napravljen od bijelog brašna TIP-500 i polubijelog brašna TIP-850, kod šećera, samo kristal šećer u pakovanju od jednog i pet kilograma, a kod hrane za dojenčad i hrane za bebe marža je ograničena na one proizvode koje predstavljaju isključivo zamjenu za majčino mlijeko.

Ako marža bude smanjena, cijene ovih proizvoda  bi trebalo da budu nešto niže, ali trgovci o tome ne žele da pričaju dok odluka ne bude zvanična.

Srpskainfo