Nevrijeme praćeno snažnim gradom u hrvatskom Zagorju uzrokovalo je veliku štetu na usjevima i vinogradima, dok su na području Zagrebačke županije oštećeni krovovi kuća i automobili.

Gradonačelnik Klanjca u Zagorju Zlatko Brlek rekao je da je nepogoda koja je sinoć zadesila njegov grad užasna i da je punih pet minuta padao led veličine oraha do lješnika.

– Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-odstotna i nemam riječi kojima bih ovo opisao – rekao je Brlek.

On je dodao da su najvjerovatnije stradali i automobili i da ima dojava da je poplavljen određeni broj podruma, prenose hrvatski mediji.

Nevrijeme je zahvatilo i područje opštine Zagorska Sela, Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice, te grad Oroslavje, čiji je gradonačelnik Viktor Šimunić rekao da je grad padao oko 10 minuta i da je cijeli grad bio bijel.

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt rekao je da je stanje katastrofalno, da gore ne može biti i da ovo u životu nije doživio.

– U nekim mjestima na putevima ima i do 10 centimetara leda. Na putu je kolaps, automobili stoje. U nekim mjestima bilo je nanosa i do 70 centimetara leda. Mislim da poljoprivreda, vinogradi, ratarstvo, da to možemo zaboraviti i da je grad uspio sve da uništi – rekao je Šplajt.

U Vukovarskoj ulici u Zagrebu stablo je tokom nevremena palo na automobil, a na više lokacija u gradu bilo je porušenog drveća.

– Na području Zagrebačke županije najviše je bilo pogođeno područje Јastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gdje je grad oštetio više krovova porodičnih kuća – saopšteno je iz Direktorata civilne zaštite.

Na području Karlovačke županije najgore je bilo na širem području Draganića, gdje je grad veličine jajeta nanio ogromnu štetu usjevima, mnogima su stradale i kuće, a ukupna šteta tek će biti utvrđena.

Izuzetno snažan vjetar u Karlovcu je čupao stabla pa su vatrogasci imali dosta posla.

Portparol Vlade Hrvatske Marko Milić najavio je da će Vlada hitno pomoći Krapinsko-zagorskoj županiji u saniranju štete prouzrokovane gradom.

– Zbog katastrofe koja je pogodila Krapinsko-zagorsku županiju premijer Andrej Plenković razgovarao je sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem i čelnicima pogođenih područja – napisao je Milić na Tviteru.

Prema njegovim riječima, ministar poljoprivrede Hrvatske Marija Vučković danas će posjetiti tu županiju.

RTRS