LAKTAŠI, 01. februara – Na dnevnom redu Vijeća ministara BiH našlo se i pristupanje Sporazumu o istraživanju i korištenju svemira. Sasvim je jasno kako je ovo izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama…

91a904cd5c6c82772331

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je razmatralo i jednoglasno utvrdilo Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu.

– Budžet je usvojen jednoglasno u gabaritima koje je utvrdilo Fiskalno vijeće, znači 966 miliona KM – izjavio je novinarima ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, dodajući da je to 16 miliona više nego što je bio prošlogodišnji budžet.  Podsjetio je da je procedura usvajanja budžeta takva da se on sada upućuje Predsjedništvu BiH, koje je faktički predlagatelj prema oba doma Parlamenta BiH, gdje se budžet konačno usvaja.

No, osim pitanja budžeta, na dnevnom redu Vijeća ministara našao se i Nacrt osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela. Predlagatelj je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

‘Bitno za narode s ovih prostora – Mjesec se ne može prisvojiti’

Riječ je o sporazumu o principima upravljanja aktivnostima država u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela i to je sporazum koji se formira osnovu međunarodnog svemirskog zakona. Kako javlja cazin.net, svojim principima, on sprječava države potpisnice ovog sporazuma da postavljaju oružja za masovnu destrukciju u orbitu Zemlje, kao i njihovo instaliranje na Mjesecu ili bilo kojem drugom nebeskom tijelu, ili da ih na bilo koji drugi način stacioniraju u svemiru. Sporazum jasno zabranjuje da bilo koja vlada svojata bilo koji nebeski izvor kao što je Mjesec ili planeta, tvrdeći da su Mjesec i sva nebeska tijela zajedničko naslijeđe čovječanstva

-vTf4E_X

– Jako bitno za narode s ovih prostora je naglasiti Članak 2. ovog sporazuma, koji kaže da “svemir, u koji spadaju Mjesec i nebeska tijela, nije predmet nacionalne aproprijacije tvrdnje suvereniteta, ni korištenjem ni okupacijom, niti na bilo koji drugi način”. Takođe, država koja lansira svemirski objekt zadržava jurisdikciju i kontrolu nad tim objektom – navodi Cazin.net.

Društvene mreže eksplodirale:

‘Idemo na Mjesec!’

Sasvim je jasno kako je ovo pitanje izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama.

– #BiH pristupa Sporazumu o svemiru, to znaci da Mjesec nije ni srpski, ni hrvatski, ni bošnjački, i to je u skladu sa odlukom #ZAVNOBIH-a !!! – stoji u jednom komentaru na Twitteru.

– Od davnina Mujo kuje konje po mjesecu, a oni nama tek sada daju pristup… Ccc… – stoji u drugom.

– Konačno ćemo potpisati sporazum da smijemo istraživati Mjesec i druga nebeska tijela, ali ih ne smijemo okupirati! Yes!  – navodi treći. – Idemo na Mjesec! – navodi četvrti.

24sata.hr